Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podolci
  • 05.11.2023. 10:30
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Subotica

Autohtone rase - lična karta jednog naroda: Za podolca i stara sorta kukuruza

Pušteni su na slobodu u velikom ograđenom prostoru, jer ne trpe zatvaranje u korlat, jedu koliko žele i kada žele. Izuzetno su otporni na bolesti te mislim da su nepravedno zapostavljeni, kaže subotički stočar Marko Tikvicki.

Foto: AK grafika
  • 1.446
  • 376
  • 0

Marko Tikvicki, subotički stočar ima cilj da stvori brend visokokvalitetnih proizvoda od podolskih goveda kojih trenutno ima oko 150 grla. Ne želi da se takmiči sa mesarama, ali garantuje za kvalitet mesa ove životinje koja je bila pred istrebljenjem, prenosi Hrvatska riječ.

Počelo je tako što je po završetku fakulteta kupio prva četiri teleta podolske rase iz Mađarske.

Sami u selu i "najbogatiji": Ukusan sir, kvalitetna rakija, rodna polja

"U početku sam držao tov junadi simentalske rase, ali postupno sam povećavao podolsku. Registrovao sam svoje gazdinstvo za uzgoj starih rasa i očuvanje autohtonih genetičkih animalnih resursa. Član sam vojvođanskog i mađarskog udruženja odgajivača podolskih rasa, te smo zahvaljujući kolegi Sabojcu obojica uspeli da nabavimo dva bika koji su ključni za održavanje dobrih gena", kaže Tikvicki i dodaje da mu se jedne godine desilo nešto što se zove
uzgoj u srodstvu. Zato je ključno, kaže, razbiti usko krvno srodstvo kod goveda kako bi se nastavilo rađanje zdravih teladi.

Zasluga starih rasa u ratu

Opredelio se za uzgoj starih rasa zato što je, kako kaže, zaljubljen u tradiciju i starinu, ljubav prema precima i želji da se nešto naše sačuva.

"Stare rase su lična karta jednog naroda. Svaki stranac kada otputuje negde, prva stvar koju želi da vidi, sazna i okusi je ono što je autohtono. Trenutno imam najviše podolaca, imam planinske buše i vitorogu žuju ili kako je još zovu racku ovcu. Za ove tri rase sam registrovan uzgajivač, ali imam još konje i balkanske magarce, čisto iz hobija. Do Drugog svetskog rata bila je podeljena situacija: ispod Save i Dunava su bile buše, a iznad podolci", podsetio nas je Trivicki i nastavio.

Karakterističnog izgleda

"U bosanskoj Posavini i Kolubari je postojala mešavina te dve rase koja se zvala posavsko ili kolubarsko goveče. Srbija je dobila Cersku i Kolubarsku bitku zahvaljujući upravo tom kolubarskom govedu, jer je bilo idealno zbog svoje mogućnosti vuče topova preko planina gde su konji bili beskorisni. Bili su veći od buše, a manji od podolaca, zaista idealni, samo što je ta rasa sada izumrla", kaže naš sagovornik i otkriva da razmišlja o ukrštanju ove dve rase.  

"I na struju i na baterije"

Za svoja goveda Marko sam proizvodi hranu, a kao stočar ima pravo prečeg zakupa državnih njiva.

"U selu ne postoje pašnjaci, pa apliciram za državnu zemlju po pravu prečeg zakupa za stočare kako bih proizveo hranu za stoku. Koristim slamu, kukurozovinu, proizvodim zelenu hranu poput raži, zobi, kosim im svakoga dana i to jedu. Uspeo sam nabaviti staru sortu modro crvenog kukuruza i od njega pravim silažu", kaže i dodaje da stare rase mogu "ići na struju, a mogu raditi i na baterije".

Uzgaja i vitorogu žuju

"Plemenite rase to ne mogu, njima je konstantno potrebna jaka hrana. Benefiti starih rasa se ogledaju u tome što su izuzetno zahvalne u vidu samoodrživosti, te rase žive u skladu s prirodom. Same se tele, dođem ujutru i vidim novo tele. Pušteni su na slobodu u velikom ograđenom prostoru, jer ne trpe zatvaranje u korlat, jedu koliko žele i kada žele. Izuzetno su otporni na bolesti te mislim da su nepravedno zapostavljeni."

Stigne i za profesuru i da gleda u ženu

Zbog toga, ovaj stočar mišljenja je da je najbogatiji čovek onaj koji ima slobodnog vremena, a zahvaljujući starim rasama, on ga ima na pretek.

"Zbog toga stignem da se bavim i profesorskim pozivom, a i da preko dana gledam u svoju ženu, ne samo u posao. Podrška moje supruge mi je izuzetno važna, jer bez mira u kući nema ni napretka u poslovanju", ističe Tikvicki.

Veliku strast gaji prema konjima

Kada govori o planovima za budućnost, naš sagovornik strahuje da će zbog smanjenja državne zemlje koja se vraća u restituciju morati da smanji broj grla i okrenuti se prema višem stepenu prerade.

"Razmišljam o otvaranju vlastite klanice i mini pogona u okviru poljoprivrednog gazdinstva, obradi vlastitih goveda i prodavanju male količine mesa. To znači kreiranje brenda i zaokruživanje cele priče oko proizvodnje podolskih goveda. Kada jednom neko proba meso podolaca, garantujem da drugo neće hteti da jede. Budući da buše proizvode izuzetno punomasno mleko od oko šest odsto mlečne masti, planiram preradu mlečnih proizvoda jer se ne isplati prodavati sirovo mleko", zaključuje Marko Tikvicki.

Naslovna fotografija: Marko Tikvicki


Foto prilog


Tagovi

Podolska goveda Marko Tikvicki Autohtone rase Stare rase goveda Buše Balkanski magarac Racka ovca Genetika


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...