Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bele mangilice
  • 20.11.2021. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Kovilj

Bele mangulice - lake za uzgoj, a zdravog mesa i slanine

U pogonu porodice Graorac po starom porodičnom receptu proizvode se slanina, kobasica, kulen, šunka i druge prerađevine od mangulice. Za neke od njih nagrađeni su na brojnim sajmovima i etno manifestacijama na kojima ih izlažu.

Foto: Aleksandar Radetić
  • 2.028
  • 446
  • 0

Kako bi od istrebljenja i zaborava sačuvao drevnu vojvođansku rasu svinja, po kojoj je Kovilj bio prepoznatljiv tokom šezdesetih godina 20. veka, poljoprivredni proizvođač Sava Graorac je pre 15-ak godina odlučio da počne da uzgoja bele mangulice. Prvu mangulicu kupio je na vašaru u Žablju, a danas ih je na njihovoj farmi oko 200.  

"Ja ih uzgajam zato što volim sve ono što je bilo kadgod. Mangulica je bila skoro istrebljena, a meni je drago kad čujem da neko hoće da kupi prase", objašnjava nam Graorac i dodaje da je mangulica poznata po pozitivnom holesterolu, koji je koristan po ljudski organizam.

Usmeren na mesne prerađevine

Ova drevna rasa svinja, priča nam Sava, nije zahtevna za uzgoj, a na njihovom meniju svakog dana nađe se raznovrsna hrana. Najčešće ih hrane ječmom, kukuruzom, testeninom, cveklom i begečkom šargarepom.  

Graorac ih hrani hrane ječmom, kukuruzom, testeninom, cveklom i begečkom šargarepom

"Nema tu šta - daj da jede, da imaju vodu, blato i šta će im drugo. Blato najviše vole i da riju. One ne vole da idu na poljanu, njima najviše odgovara rit. Sunce vole, ali ne vole kad je plus 40. Letos sam ih morao polivati, da im pravim blato. Čak bolje podnose minus 15 nego plus 40."

Graorac ističe da mu se prodaja mangulica ne isplati, stoga je, osim na uzgoj, odavno usmeren na proizvodnju mesnih prerađevina od ove svinje. U njihovom pogonu se po starom porodičnom receptu proizvode slanina, kobasica, kulen, šunka i druge prerađevine od mangulice. Za neke od njih nagrađeni su na brojnim sajmovima i etno manifestacijama na kojima ih izlažu.

"Doktori preporučuju da oni sa slabijim zdravljem jedu slaninu od mangulice. Ona se jede zbog zdravlja i da se podmažu creva. Ništa nema lepše nego ujutru popiti jednu rakiju i jesti slaninu, posle možeš raditi kol'ko hoćeš", ističe Graorac i dodaje da na pijacama ima i lažnih proizvoda od mangulice, pa se godinama zalaže da slanina od ove svinje postane koviljski brend, koji bi bio zaštićen i prepoznatljiv.

Više u prilogu Agrokluba:

 


Foto prilog


Tagovi

Slanina Mangilica Sava Graorac Svinje Kulen Kobasica Sapunjara Holesterol


Autor

Aleksandar Radetić

Više [+]

Snimatelj i ljubitelj digitalnih medija.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici se sastaju sa ministarkom 12. februara. O čemu će pričati?

Na zahtev 15 udruženja poljoprivrednika koji su u subotu (3.2.) doneli odluku da zatraže sastanak sa ministarkom poljoprivrede, juče (6.2.) su dobili i pozitivan odgovor....

Više [+]