Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Branislav Bogaroški
  • 06.08.2015. 11:00

Bespovratan novac za stočare!

U Skupštini Vojvodine uručeno je 98 ugovora korisnicima koji su dobili bespovratan novac za unapređenje stočarstva. Za te namene na četiri konkursa dodeljeno je više od 23 miliona dinara. Novca još ima dovoljno ali je zainteresovanost stočara manja nego lane.

  • 545
  • 174
  • 0

Pokrajinska administracija, tj. pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu nastavio je višegodišnju pomoć stočarima. Po najnovijem konkursu za opremanje stočarskih farmi opredeljeno je 15 miliona dinara. Taj novac dobio je 31 korisnik.

Za unapređenje rada udruženja odgajivača stoke dodeljeno je tri miliona dinara za 25 korisnika, dok je za očuvanje i održivo korišćenje genetskih resursa domaćih životinja dva i po miliona dinara raspodeljeno na 25 korisnika. Konkursom za održavanje lokalnih i regionalnih izložbi stoke raspodeljeno je dva i po miliona dinara, a novac je dobilo 18 korisnika.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški kaže da novac dodeljen stočarima u Vojvodini zadovoljava tek deo njihovih potreba. "Ja mislim da ova sredstva nisu dovoljna da bi se bitnije unapredilo stočarstvo. Ovo je samo jedna od mera koja ide u prilog za opremanje farmi. Jako su bitne mere koje će obezbediti republika Srbija oko nabavljanja kvalitetnih priplodnih grla", kaže Bogaroški.

On je dodao da je ove godine zainteresovanost stočara za konkurse znatno manja nego lane zbog sveukupnog stanja u stočarstvu.

"Prošle godine smo imali na raspolaganju 45 miliona dinara i potrošili smo ih jako brzo. Vođeni time ove godine smo opredelili 65 miliona za opremanje stočarskih farmi. Zbog svega što se izdešavalo sa otkupom svinja, kao i sa cenom mleka logično je bilo očekivati što se ljudi ne odlučuju za investiranje u stočarstvo kao lane", kaže Bogaroški.

Po konkursima pokrajinske administracije za opremanje stočarskih farmi na raspolaganju je ostalo još 50 miliona dinara. Konkurs za unapređenje rada udruženja odgajivača stoke biće raspisan narednih dana. Za te namene je opredeljeno dva miliona dinara. Iz Banovine najavljuju da će na jesen biti raspisan konkurs za umatičenje i selekcijske mere u stočarstvu.


Tagovi

Branislav Bogaroški Banovina Sekretarijat za poljoprivredu Stočarstvo Konkurs Opremanje stočarskih farmi


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."