Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donacija pilića
  • 14.08.2016. 18:00

Bil Gejts donirao 100.000 pilića!

Farmer sa 40 pilića potencijalno može da zaradi 1.000 dolara godišnje, što je iznad granice siromaštva koja je 700 dolara godišnje, smatra Gejts.

Foto: bigstockphoto.com/kharhan
  • 1.136
  • 55
  • 0

Milijarder Bil Gejts donirao je 100.000 pilića zemljama s najvišom stopom siromaštva, uglavnom zemljama zapadne Afrike. Poznati američki filantrop se na tu donaciju odlučio jer su pilići jednostavni i jeftini za gajenje, piletina je zdrava za decu, a prodaja pilića ohrabruje žene da zarađuju za porodicu, piše portal cnn.com.

"Jasno je da je za one koji žive u ekstremnom siromaštvu bolje da imaju piliće. Uzgoj i prodaja pilića može da izvuče porodice iz siromaštva. Farmer sa 40 pilića teoretski posmatrano može da zaradi 1.000 dolara godišnje, što je iznad granice siromaštva koja je 700 dolara godišnje", rekao je Gejts.

Africi nedostaje 40% hrane za prehranu stanovnika

Saosnivaču Microsoft-a cilj je da pomogne 30% porodica u ruralnim delovima zapadne Afrike, odnosno da poboljša uzgoj (vakcinisanih) pilića. Porodice koje dobiju piliće mogu da ih koriste za meso ili prodaju. Kokošija jaja, dodao je Gejts, bogata su proteinima i mogu da pomognu u borbi protiv pothranjenosti, a mnogi farmeri s malim jatima zaključili su da im je isplativije da puste da se pilići izlegu, prodaju ih i potom kupe hranu.

Pilići su deljeni preko humanitarnog udruženja Heifer International koje je i nadgledalo gajenje i dodelu. Afrika danas ima 1,2 milijarde stanovništva, a proizvodi 800 miliona tona hrane. Ukoliko se uzme procena da svaka osoba godišnje pojede tonu hrane, Africi nedostaje 40% hrane za prehranjivanje stanovnika.

Inače, na popisu zemalja kojima su pilići donirani je i Bolivija koja je odbila Gejtsa. Oni su ovu ponudu ocenili kao uvredljivu.

Foto: bigstockphoto.com/kharhan


Povezana stočna vrsta

Živinarstvo

Živinarstvo

Pod živinarstvom prvenstveno podrazumevamo uzgoj kokoši, ćurki, gusaka i pataka. Od živine se dobijaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su i... Više [+]

Tagovi

Živinarstvo Pilići Bill Gates Microsoft


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!