Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biosigurnost životinja
  • 25.05.2016. 08:00

Biosigurnost za srećnije životinje, ali i farmere

Veća biosigurnost ima za cilj očuvanje i poboljšanje zdravlja životinja.

Foto: pixabay.com
  • 596
  • 22
  • 0

Zdravlje i dobrobit životinja su ključni u pravilnom raspolaganju živom stokom. Veća biosigurnost ima za cilj očuvanje i poboljšanje zdravlja životinja.

Biosigurnosne mere zasnovane su na izbegavanju direktnog ili indirektnog kontakta između grupa životinja radi smanjenja mogućnosti infekcija. "To dovodi do boljeg zdravlja i produktivnih performansi životinja, manje upotrebe lekova i bolje cene proizvoda. Biosigurnosne mere ključne su za svaki životinjski zdravstveni program", objašnjava stručnjak za biosigurnost Žeron Devuf.

Zdrave životinje, manje lekova i bolja cena kroz biosigurnost

Biosigurnost na nivou stada podeljena je na spoljašnju i unutrašnju. Spoljašnja biosigurnost odnosi se na mere koje imaju cilj da spreče unos bolesti u stado. Veoma je važno nabaviti životinje pouzdanog i proverenog porekla i znati šta se kupuje. Pre pridruživanja stadu, životinje treba neko vreme da provedu u karantinu. Gde je to moguće, za živinu i svinje, važno je imati ispravan pristup.

Unutrašnja biosigurnost predstavlja set mera koje se preduzimaju u cilju sprečavanja širenja bolesti u stadu. Pravilno razdvajanje vrsta ili kategorija životinja je korisno, a upravljanje bolesnim životinjama važno je za izbegavanje zaraze ostalih životinja.

Inovacije u poboljšanju biosigurnosti

80 stručnjaka iz 23 zemlje Evropske unije sastalo se da bi razmenili iskustva i praksu, te doneli preporuke u inovaciji i poboljšanju biosigurnosti kod živine, goveda i svinja. Preporuke uključuju lako primenljive mere poput odvajanja farme na čisti i prljavi deo. Za stoku je važno odvojiti jedinke različitog starosnog doba, a vozila bi generalno trebala da budu očišćena i dezinfikovana pre ulaska na farmu.

Pošto na gazdinstvima često ima mnogo posla, farmeri često zaboravljaju na mere sigurnosti. Tako je univerzizet belgijskom gradu Gentu razvio online sistem bodovanja u formi upitnika koji pomaže farmerima da obrate više pažnje na mere koje se koriste radi poboljšanja sigurnosti životinja, što se čini i kroz zajedničke inicijative.

Španski svinjarski sektor na zabrinjavajućem nivou

U španskom svinjarskom sektoru biosigurnost je na zabrinjavajućem nivou. Kontrola populacije glodara je izuzetno važna. Jedan pacov može da zarazi 10 puta više hrane nego što može da pojede, a prenosi i 45 bolesti uključujući salmonelozu i svinjsku dizenteriju. Španski farmeri razvili su specijalnu napravu koja privlači glodare netoksičnim mamcem i zarobi ih u trenutku kada pokušaju da ga pojedu. Tako nema opasnosti od slučajnog trovanja, pa nema ni leševa.

Ovaj izum prvo je testiran na svinjarsko-istraživačkoj farmi u Segoviji i dao je dobre rezultate. To je dovelo do veće biosigurnosti. Do kraja 2014. godine, 59 farmi je učestvovalo u programu, a ulovljeno je više od 70 hiljada pacova. Sve navedeno je rezultiralo zdravim svinjama, manjom upotrebom lekova i dobrim cenama a na kraju i srećnim farmerima.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Biosigurnost Životinje Stočarstvo Zdravlje životinja Svinjarski sektor Farme


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u