AgroKlub.rs

\

Stočarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Stočarstvo » Bivši predsednik Irana čuva ovce!

Bivši predsednik Irana čuva ovce!

Mahmoud Ahmadinejad

Bivši predsednik Irana čuva ovce!

Datum: 04.12.2016. 18:00

Kategorija:

Stočarstvo

Bivši prvi čovek Irana šokirao je javnost tokom svog mandata: na posao je išao busom, u torbi nosio doručak koji mu je žena pripremila, a ministri su morali da potpišu da političku moć neće koristiti za vlastito bogaćenje.

Bivši predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad dane provodi čuvajući ovce! Da nimalo nije nalik političarima na koje smo navikli, bivši prvi čovek Irana dokazao je i tokom svog mandata. Na posao je išao autobusom, a njegova supruga je radila kao čistačica i medresa.

Kada je prvi put ušao u predsednički kabinet, skupe persijske tepihe donirao je jednoj džamiji i zamenio ih jeftinijim tepisima. U svojoj imovinskoj karti naveo je da je vlasnik automobila pežo 504 iz 1977. kao i male oronule kuće u jednom od najsiromašnijih delova Teherana. Kuću je nasledio od oca.

Nije primao predsedničku platu

Javnost je šokirao i sadržajem torbe koju je svaki dan nosio na posao. U njoj se nalazio doručak koji bi mu spremila žena - sendviči ili hleb s maslinovim uljem i sir. Skromni predsednik često je viđen kako pomaže čistačicama u delovima grada gde živi i radi. U hotelu je uvek zahtevao da mu soba nema veliki krevet, jer ionako spava na dušeku, na podu.

Svaki novi ministar, tokom njegovog mandata, morao je da potpiše dokument u kojem je dao obećanje da neće koristiti političku moć za sticanje bogatstva kao i to da će njegovi i računi njegovih rođaka biti proveravani. Ahmadinežad čak nije primao ni predsedničku platu, a objašnjavao je to time da bogatstvo treba da pripada naciji. Živi od plate univerzitetskog profesora koja iznosi 250 dolara mesečno.

Tokom njegovog poslednjeg mandata, intervjuisala ga je američka Fox News, a na njihovo pitanje šta kaže sebi ujutro kada se pogleda u ogledalo je odgovorio: "Vidim čoveka i kažem mu: zapamti, ti nisi ništa više nego običan sluga", piše asekose.am.

Foto: haaretz.com

Broj pregleda članka: 4237; Uspešnost članka: 450.85

Tagovi: Iran, Predsednik, Mahmoud Ahmadinejad, Plata

Ključne reči članka: bivsi, predsednik, irana, cuva, ovce, mandata, tokom, irana, predsednik


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorka Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!