Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi jezik
  • 02.10.2023. 18:00

Bolest plavog jezika rapidno se širi među ovcama i kravama u Holandiji

Virus se širi brže nego inače. Prenose ga mušice, uglavnom prisutne između aprila i kraja jeseni. Sada preti manje hladna zima koja bi mogla da bude povoljnija za njihov razvoj.

Foto: Depositphotos/kruwt
  • 356
  • 286
  • 1

Virus bolesti plavog jezika širi se Holandijom. Početkom septembra dijagnostikovan je na četiri farme ovaca u Severnoj Holandiji i Utrehtu, a sada se smatra da je zaraza prisutna na više od 600 farmi, navodi Reuters

Proširiće se celom zemljom

Očekuje se da će virus da se proširi celom zemljom pre zime, rekao je ministar poljoprivrede Pit Adema dodavši da nema dostupne vakcine za ovu vrstu virusa. 

Epidemija će ograničiti izvoz krava i ovaca iz Holandije jer će životinje morati da budu testirane ili u karantinu, rekla je vlada ranije ovog meseca.

Većina zaraženih životinja se nalazi u centralnom delu zemlje, ali virus se sve više javlja i u drugim regijama. Osim ovaca, zaražene su i krave, piše NOS

To je prvi put od 2009. da je virus, koji ne predstavlja opasnost za ljude, ponovo prisutan u Holandiji.

Članovi organizacije za poljoprivredu i hortikulturu (LTO) izjavili su da bolest poprima ozbiljne razmere.

"Nažalost, primamo mnogo izveštaja o visokoj smrtnosti među obolelim ovcama, reč je o više od 400", prošle je nedelje izjavila Žanet van de Ven iz LTO. "Sve je više dojava o govedima s ozbiljnim simptomima. Naši su članovi zabrinuti što je razumljivo gledajući progresiju bolesti."

Tiha katastrofa

Nije jasno koliko je ovaca i krava dosad podleglo virusu. Prema uzgajivaču ovaca i veterinaru u De Rijpu Sirt-Žan Boersemiju, čini se da se virus ovaj put širi mnogo brže nego tokom prethodne epidemije pre 17 godina.

"Skoro je nemoguće držati korak. S lečenjem u ranoj fazi, još uvek možete da izvučete životinje, ali kada kasnite, manje je uspešno.

Veterinari u Utrehtu naporno rade. Kažu da je toliko slučajeva da jedva mogu da se nose sa dinamikom posla.

"Ovo je tiha katastrofa", požalio se veterinar za preživače David Speksnijder. 

Topla zima

Bolest plavog jezika prenosi se putem mušica, a ne direktnim kontaktom između zaraženih životinja. Mušice su uglavnom prisutne između aprila i kraja jeseni, ali sada preti manje hladna zima koja bi mogla da bude povoljnija za njihov razvoj, nego što je to bilo tokom prethodne epidemije. 


Tagovi

Bolest plavog jezika Virus Zaražene ovce Zaražene krave Virus se širi Topla zima Holandija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.