Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 04.05.2023. 16:30

Bolja ponuda prasadi, jagnjad - 400 din/kg

Obim prodaje prasadi bio je bolji zbog praznika i tradicionalne trpeze.

Foto: Depositphoto/ymgerman
  • 507
  • 53
  • 0

Manji obim ponude teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma bio je tokom aprila. Nastavljen je trend veoma slabe prodaje grla, kao i prethodnih nekoliko meseci. Cena je varirala u intervalu od od 360 do čak 760 din/kg, što ukazuje na blagi rast cene, prenose reporteri STIPS-a. Na stočnoj pijaci u Požarevcu su se kao i prethodnih nekoliko meseci mogla pazariti tovna junad telesne mase od 350 do 480 kilograma, a dominirao je iznos od 450 din/kg. Nije bilo značajnije promene u pogledu ponude tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma, a najčešće se prodaja odvijala po ceni od 310 din/kg, na stočnoj pijaci u Somboru, do 380 din/kg.

Dominanrtna cena tovnih bikova simentalske rase telesne mase preko 500 kilograma iznosila je 350 din/kg, što ukazuje na rast cene u odnosu na mart. Obim ponude krava za klanje iste rase bio je vro slab proteklog meseca na stočnim pijacama. Cena krava za klanje simentalske rase najčešće je varirala od 200 do 250 din/kg. Krave za klanje holštajn-frizijske rase mogle su se pazariti na pijaci žive stoke u Somboru, po dominantnoj ceni od 140 din/kg. Otkupna cena teladi pomenute rase telesne mase do 160 klograma bila je viša u klanicama na području Šapca i okolnih mesta, pošto je dominirao iznos od 750 din/kg. Viša je, takođe, bila i otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma, jer je dominirao iznos od 340 din/kg.

U klanicama na teritoriji braničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma na dominantnih 700 din/kg, tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma na dominantnih 550 din/kg i krava za klanje iste rase na dominantnih 230 din/kg, tokom poslednje sedmice aprila. Reporteri STIPS iz Pančeva evidentirali su rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma u klanicama na području ovog grada i okoline, pošto je dominirao iznos od 330 din/kg. Glavni razlog je veoma slaba ponuda grla ove kategorije goveda. U klanicama na području Loznice i okolnih mesta registrovan je rast otkupne cene tovnih bikova simentalske rase telesne mase preko 500 kilograma na 350 din/kg i krava za klanje iste rase na dominantnih 250 din/kg. Obim ponude bio je prosečan.

Zbog praznika bolji obim prodaje prasadi

Malo bolja bila je ponuda prasadi na stočnim pijacama u Srbiji proteklog meseca. Obim prodaje bio je, takođe, bolji zbog praznika i tradicionalne trpeze. Za prasad telesne mase do 15 kilograma kupci su najčešće trebali da izdvoje do 520 din/kg, a za prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma, 500 din/kg, što ukazuje na rast cene u odnosu na mart. Nastavljen je trend slabe ponude obe kategorije tovnih svinja na pijacama žive stoke u Srbiji. Za grla telesne mase od 80 do 120 kilograma odgajivači su najčešće dobijali iznos od 250 din/kg, što ukazuje na rast cene.

Cena tovljenika telesne mase preko 120 kilograma varirala je najčešće od 215 do 250 din/kg, što takođe ukazuje na rast cene u odnosu na prethodni mesec. Krmače za klanje su takođe bile skuplje u odnosu na mart, pošto su se mogle pazariti po dominantnoj ceni od 200 din/kg. Reporteri STIPS su zabeležili pad cene prasadi telesne mase do 15 kilograma na stočnoj pijaci u Čačku u odnosu na prethodnu sedmicu. Najčešće su se mogla pazariti za 480 din/kg. Ponuda i prodaja grla ove kategorije svinja bili su dosta dobri.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu, došlo je do pada prodajnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 360 din/kg i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 230 din/kg. Klančari sa ovog područja, takođe, su po nižim cenama vršili otkup prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, jer je domnirao iznos od 350 din/kg. Obe kategorije prasadi bile su jeftinije u odnosu na prethodnu sedmicu na stočnoj pijaci u Loznici. Za grla telesne mase do 15 kilograma kupci su trebali da izdvoje 520 din/kg, a za grla telesne mase od 16 do 25 kilograma 500 din/kg.

Slaba ponuda jagnjadi: Cena - 400 din/kg

Uprkos slaboj ponudi jagnjadi tokom aprila na prodajnim mestima u Srbiji uključenih u STIPS prodaja je bila bolja u odnosu na mart. Promet je evidentiran na 12 stočnih pijaca po ceni od 400 do 500 din/kg, ali je ipak dominirao iznos od 400 din/kg. Nastavljen je trend slabe ponude šilježadi i dviski kao i predhodnih nekoliko meseci. Dviske su se mogle pazariti na tri stočne pijace po ceni od 180 do 300 din/kg. Prodaja šilježadi odvijala se takođe na tri oijace žive stoke po ceni od 250 din/kg do 300 din/kg.

Nije bilo značajnijih promena, što se ponude ovaca tiče, promet je varirao od mesta do mesta. Ovcama se trgovalo na deset stočnih pijaca, a cena je varirala od 130 do 200 din/kg. Ponuda jaradi bila je dosta slaba proteklog meseca, a cena je varirala od 200 din/kg do čak 380 din/kg. Ponuda koza registrovana je na tri stočne pijace uključene u STIPS, a dominantna cena iznosila je 120 din/kg, kao i prethodnih par meseci. Na pijaci žive stoke u Čačku je zabeležena prodaja jagnjadi po dominantnoj ceni od 450 din/kg, što ukazuje na rast u odnosu na treću sedmicu aprila. Ponuda i prodaja bili su na zavidnom nivou zbog predstojećih državnih i verskih praznika.

Pad prodajne cene jaradi evidentiran je tokom protekle sedmice na pijaci žive stoke u Kraljevu, pošto su se najčešće mogla pazarit po ceni od 380 din/kg. Dominantna otkupna cena ovaca dostigla je iznos od 230 din/kg u kanicama na području braničevskog regiona, što ukazuje na rast u odnosu na prethodni period. Obim ponude i prometa bio je na prosečnom nivou. U istom periodu je zabeležen pad prodajne cene šilježadi na stočnoj pijaci u Požarevcu, pošto je dominirao iznos od 240 din/kg. Na stočnoj pijaci u Leskovu došlo je do pada prodajne cene jagnjadi, pošto su se u sedmici za nama najčešće mogla pazariti za 450 din/kg. Ponuda je bila prosečna. Jagnjad su bila jeftinija i na stočnoj pijaci u Loznici tokom poslednje sedmice aprila. Prodaja se najčešće odvijala o ceni od 420 din/kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

STIPS Cena teladi Cena tovnih bikova Cena krava za klanje Cena junadi Cena prasadi Cena tovnih svinja Cena jagnjadi Cena šilježadi Cena dviski Cena koza Cena ovaca Cena jaradi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Završen je još jedan ciklus takmičenja ”Domaćinstvo koje su izabrale laste“ koje organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Seoske laste su ove godine kao pobedničko izabrale domaćinstvo Alberta Sekule iz Hetina u Banatu. Ovo... Više [+]