Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Investicija Tenisa
  • 08.09.2015. 18:00

Bošković: uskoro početak investicije Tenisa

Očekuje se da će prvi deo investicije nemačke kompanije Tenis u srpsku poljoprivredu ubrzo biti realizovan.

Foto: depositphotos.com
  • 154
  • 6
  • 0

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da očekuje da će prvi deo investicije nemačke kompanije Tenis u srpsku poljoprivredu ubrzo biti realizovan.

"Ako bude sve kako se razgovaralo, to će biti velika investicija i pomak u razvoju stočarske proizvodnje, uzgoja svinja i proizvodnji svinjskog mesa u Srbiji", rekla je ministarka, odgovarajući na pitanja poslanika na skupštinskom Odboru za poljoprivredu. Ona je istakla da očekuje da će ta investicija biti realizovana u dogovoru sa Vladom Srbije.

U prvoj fazi pet modula, kasnije još 15

Plan je, kako je rekla, da se taj posao sa Tenisom, u prvoj fazi, realizuje u pet modula, sa uzgojem od po 2.500 krmača, što je oko 80.000 tovljenika. Posle je planirano da se realizuje još 15 modula, koji uključuju i fabrike stočne hrane i klanice, dodala je Bogosavljević-Bošković.

Ministarka je naglasila da će domaći poljoprivrednici moći da budu kooperanti nemačkog Tenisa i da će tako obezbediti siguran plasman onoga što uzgajaju, a smatra kako je reč o izuzetnoj prilici i da će ta investicija predstavljati zamajac razvoja i ratarskih kultura u Srbiji.

Podsetimo, krajem aprila potpisan je memorandum o razumevanju sa nemačkom kompanijom, kada je rečeno da je namera te kompanije da proizvodi tri miliona tovnih svinja na 20 farmi u Srbiji. Planirano je da investicija te nemacke kompanije u proizvodnju u Srbiji iznosi oko 420 miliona evra.

Poljoprivrednici u Vojvodini žestoko su se protivili ovoj investiciji zbog plana da za svaku od pet farmi koje Tenis planira da podigne, država toj nemačkoj kompaniji ustupi 3.000 hektara državne zemlje u zakup na 30 godina.

Foto: depositphotos.com; baloncici


Izvori

Tanjug


Tagovi

Tenis Memorandum o razumevanju Kooperanti Siguran plasman Stočarska proizvodnja Tovljenici Krmače Snežana Bogosavljević Bošković Državna zemlja Zakup Investicija Nemačka kompanija