Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo i kozarstvo
  • 23.11.2017. 14:00

Burske koze i romanovske ovce u Žablju

Vasa Zlokolica planira poluintenzivnu proizvodnju na svom salašu, kada je reč o ovčarstvu i kozarstvu.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.700
  • 136
  • 0

Umesto ribnjaka, koji je nekada postojao, Vasa Zlokolica je na svom salašu u Žablju napravio poljoprivrednu oazu. Sada su tu pašnjaci, a u oborima se množe romanovske ovce i burske koze.

Na poljoprivrednu proizvodnju se odlučio iz ljubavi i hobija, kome će se u potpunosti posvetiti za godinu dana - u penziji.

"Kao hobi to ipak neće ići tako lako, nego ću morati da uđem u program matičenja, kao i da zasnujem gazdinstvo, da bi to sve bilo održivo", kaže Vasa.

Burske koze

Burske koze ne moraju da se muzu, a to odgovara ovom stočaru, jer nema uslove za mužu. Isključivo su tovna rasa, koja se koristi za meso. Trenutno ima 10 burskih koza, a u procesu je da nabavi jarčeve "sa papirima".

Romanovske ovce

Romanovskih ovaca je 10. Vode poreklo iz 19. veka, kada je Rusijom vladala dinastija Romanov.

"Otporna je na zimu i plodna je, može da se jagnji dva puta godišnje. Daje dva, tri jagnjeta, a nekad i četiri. Zadržao bih se na 10 ili 15 komada. Nabavio sam vrhunskog ovna i želim da imam priplodni materijal za prodaju, kao i tovni materijal", objašnjava Zlokolica.

Plan je da životinja ukupno bude 50 u narednim godinama. Kaže da nisu zahtevne, a trudi se da ishrana bude kvalitetna. Cilj mu je poluintenzivna proizvodnja.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Burske koze Romanovske ovce Vasa Zlokolica Žabalj


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner