Farma u Čantaviru broji 1.500 svinja, koje se ne vakcinišu, leže na slami i izuzetno su zdrave.
Čantavir kod Subotice poznat je po mlečnom govedarstvu i ratarstvu, ali ne treba potcenjivati ni ostale poljoprivredne delatnosti. Među njima je i velika farma svinja sa oko 1.500 krmača i tovljenika.
Rukovodilac je Marko Čamur, rodom iz Sarajeva. Proizvodnja je počela pre osam godina, a on je ovde više od dve godine.
"Imamo četiri objekta. U jednom su krmače, u drugom je prasilište, u trećem je odgoj i u četvrtom tov. Zaposleno je oko 10 ljudi koji su svaki dan tu", kaže Čamur.
Najviše ima krmača nazimica, rase jorkšir i landras . Posebna pažnja posvećuje se ishrani životinja.
"Prasad nakon zalučenja dobijaju svoju hranu, a u odgoju imamo hranu koju nabavljamo. Kada se tove, ja pravim hranu - kukuruz, ječam i sojina pogača. Imamo svoje zemlje, koja nam pokriva ishranu", kaže Marko.
Dodaje da su prasad na slami, nisu vakcinisana, a hrana je strogo kontrolisana. Zato tvrdi da su izuzetno zdrava. Imaju kupce već duži niz godina, čije kriterijume zadovoljavaju. Dodaje da cena, koja je sada oko 170 dinara uz PDV, zavisi od proizvodnje, a to opet zavisi od godine. Kada je loša godina, loša je i hrana, ali Marko kaže da se trude da izvuku ono najbolje.
Više u prilogu:
Foto: Print Screen / YouTube
Povezana stočna vrsta
Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]
Tagovi
Autorka
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/