Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 07.02.2024. 12:00

Cena jagnjadi i dalje 600 din/kg, ali prasadi u padu

Niže su bile otkupne cene jagnjadi protekle sedmice u klanicama na području zlatiborskog regiona, kao i u Čačku i u Mačvi, ali u Podrinju je zabeležen rast.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 315
  • 44
  • 0

U klanicama na području mačvanskog regiona došlo je do rasta otkupne cene teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma, pošto je dominirao iznos od 770 din/kg, prenosi STIPS. Na pijaci žive stoke u Užicu došlo je do rasta prodajne cene teladi pomenute rase telesne mase do 160 kilograma na dominantnih 650 din/kg. Za razliku od njih niža je bila prodajna cena tovnih bikova iste rase, telesne mase preko 500 kilograma. Dominirao je iznos od 360 din/ kg.

Pad otkupne cene taladi holštajn-frizijske rase evidentiran je u prvoj sedmici februara u klanicama na području severnobačkog regiona, jer je dominirao iznos od 400 din/kg. Broj otkupljenih grla bio je prosečan. Reporter STIPS iz Kraljeva evidentrao je protekle nedelje pad prodajne cene tovnih bikova simentalske rase, telesne mase preko 500 kilograma, na stočnoj pijaci u ovom gradu, pošto se prodaja ove kategorije goveda najčešće odvijala po ceni od 365 din/kg. 

Zabeležen pad cene prasadi

Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području južnobanatskog regiona. Dominirao je iznos od 250 din/ kg. Pad otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma i krmača za klanje zabeležen je u klanicama na području Loznice i okolnih mesta. Za otkupljenu prasad klaničari su plaćali 500 din/kg, za tovljenike od 220 do 250 din/kg u zavisnosti od kategorije, dok je otkupna cena krmača za klanje iznosila 200 din/kg.

U klanicama na području mačvanskog regiona, takođe, je evidentiran pad otkupnih cena prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, na dominantnih 600 din/kg i tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma, na dominantnih 220 din/kg. Pad otkupne cene tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma, evidentiran je u klanicama na području srednjebanatskog regiona. Dominirao je iznos od 245 din/kg.

Pad cene jagnjadi, osim u Podrinju 

Otkupne cene jagnjadi i ovaca bile su više u odnosu na prethodni period u klanicama na području podrinjskog regiona, pošto je dominantna otkupna cena jagnjadi iznosila 600 din/kg, dok je kod ovaca dominirao iznos od 260 din/kg. Na pijaci žive stoke u Čačku zabeležen je pad dominantne cene jagnjadi, pošto je dominirao iznos od 500 din/kg. Pored jagnjadi mogla su se pazariti jarad po dominantnoj ceni od 200 din/kg, dviske koje su se, takođe, prodavale za 200 din/kg i ovce, čija je dominantna cena iznosila 170 din/kg.

Niže su bile otkupne cene jagnjadi protekle sedmice i u klanicama na području zlatiborskog regiona. Ove kategorije ovaca otkupljivane su po ceni od 550 din/kg. Pad otkupne cene jagnjadi evidentiran je i u klanicama na području mačvanskog regiona, pošto se otkup najčešće odvijao po ceni od 550 din/kg. Klaničari sa područja raškog regiona otkupljivali su, tokom protekle sedmice, jagnjad po dominantnoj ceni od 530 din/ kg i ovce čija je najčešća otkupna cena iznosila 220 din/kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

STIPS Cena teladi Cena tovnih bikova Cena krmača Cena prasadi Cena tovnih svinja Cena jagnjadi Cena jaradi Cena ovaca


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva