Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 04.03.2017. 11:00

Cena po kilogramu - 165 dinara plus PDV

Aleksandar Kutlešić iz mesta Banatski Karlovac osam godina se bavi svinjarstvom. Kaže da je prošla godina posebno bila loša za svinjare, ali da ove nemaju razlog za nezadovoljsto.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 2.211
  • 244
  • 0

Aleksandar Kutlešić iz mesta Banatski Karlovac osam godina se bavi svinjarstvom. Počeo je sa četiri suprasne nazimice. Iako mašinski tehničar, pronašao se u stočarstvu, za koje kaže da mu odlično ide.

"Genetika je landras, jokšir, F1, što se tiče majke, a što se tiče nerasta, durok pijetren i durok. Rezultati su solidni u tovu - od 750 do 850 grama dnevni prirast. Zavisi kolika prasad uđu u tov, zavisi i od vremenskih uslova", kaže Kutlešić.

Ove godine ima 11 zalučnih prasadi po krmači, a najbolji rezultat do sada, na godišnjem nivou, bio je 13. Krajnji cilj je 40 prasadi po krmači, ali Aleksandar smatra da je još daleko od toga.

Cena najbolja do sada

Za sada radi u kooperaciji sa drugim stanovnicima Banatskog Karlovca. Direktno nadgleda krmače i prasad, a za tov su zaduženi drugi.

Poseduje sopstvenu ratarsku proizvodnju, ali dokupljuje hranu, pa to utiče na isplativost bavljenja stočarstvom. Kaže da je prošla godina posebno bila loša za svinjare, jer se prodavalo po ceni od 110 dinara.

"Sada je cena možda i najbolja - 165 dinara plus PDV. To je cena sa kojom možemo da budemo zadovoljni", tvrdi Kutlešić.

Rustične i moderne tehnologije

Kutlešić objašnjava da koristi "Fantom", odnosno veščtačku krmaču, kako bi prikupio seme od nerasta. Iako je ovaj izum rustičan, na njemu je uštedeo 2.000 evra, koliko košta kod proizvođača.

"Veštačkim osemenjavanjem od jednog nerasta može da se osemeni 15 krmača, a prirodnim putem jedna", objašnjava ovaj svinjar.

Od modernih aparata koristi ultrazvuk za utvrđivanje suprasnost, koji mu pomaže da posle 21 dan utvrdi stanje i dalje korake.

Problemi u svinjarstvu u Banatskom Karlovcu

Najveći problem Aleksandru predstavlja opštinsta Uredba, kojom se dozvoljava 10 životinja na jednom gazdinstvu. Kaže da to nije motivišuće za razvoj sela. Smatra da bi to trebalo da se uskladi sa državnom politikom, gde je dozvoljeno do 100 grla. Zaključuje da ga upravo to sprečava u planiranju budućnosti.

Foto: Print Screen / You Tube


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Svinjarstvo Cena Tov Banatski Karlovac Aleksandar Kutlešić Fantom


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner