Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 13.12.2023. 13:30

Cena prasadi do 25 kg i jagnjadi raste, ali je jeftinija jarad

U klanicama na području podrinjskog regiona došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi, a reporteri STIPS iz Kragujevca evidentirali su pad prodajne cene jaradi u odnosu na prethodni period.

Foto: Depositphoto/YuliyaKirayonakBO
  • 4.671
  • 487
  • 0

Na pijaci žive stoke u Kraljevu došlo je do rasta prodajne cene teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma, jer je dominirao iznos od 750 din/kg, pošto je ponuda bila jako slaba, prenosi STIPS. Pored teladi mogli su se pazariti još i priplodne junice po dominantnoj ceni od skoro 200.000 dinara po grlu, tovni bikovi telesne mase preko 500 kilograma po ceni od 360 din/kg i krave za klanje simentalske rase po ceni od 260 din/kg.

Priplodne krave bile su skuplje na stočnoj pijaci u Kragujevcu u sedmici za nama, pošto su se najčešće mogle pazariri po ceni od 220.000 dinara po grlu, a glavni je razlog veoma slaba ponuda ove kategorije goveda, pošto se za prodaju našlo nekoliko krava za klanje simentalske rase. Na stočnoj pijaci u Užicu evidentiran je rast prodajne cene krava za klanje, pošto se promet najčešće odvijao za 300 din/kg. Obim ponude bio je prosečan, a prodaja slaba. Pored krava za klanje mogla su se pazariti telad pomenute rase telese mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 630 din/kg. 

Prasad do 25 kg najskuplja u Smederevu

Maksimalna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma protekle je sedmice postignuta na stočnoj pijaci u Smederevu, pošto je dominirao iznos od 630 din/kg. Dominantna otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma dostigla je iznos od 600 din/kg u klanicama na području Šapca i okolnih mesta, dok su se tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma otkupljivane najčeće po ceni od 300 din/kg.

U klanicana na području srednjebanatskog regiona evidentiran je rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 500 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 280 din/kg. Protekle je sedmice zabeležen rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma u klanicama na teritoriji južnobanatskog regiona uprkos dobroj ponudi, jer su za otkupljena grla odgajivači dobijali 300 din/kg. 

Cena jagnjadi raste - jaradi pada

U klanicama na području podrinjskog regiona došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 430 din/kg. Reporteri STIPS iz Kragujevca evidentirali su pad prodajne cene jaradi u odnosu na prethodni period, pošto je dominirao iznos od 300 din/kg. Osim jaradi mogli su se pazariti još jagnjad, šilježad, ovce i koze ali su cene ovih poljoprivrednih ptoizvoda ostale nepromenjene.

Niža je bila otkupna cena šilježadi protekle sedmice u klanicama na području podunavskog regiona. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 280 din/kg. Najčešća prodajna cena jagnjadi iznosila je 390 din/kg na pijaci žive stoke u Požarevcu. Za šilježad su kupci trebali da izdvoje 240 din/kg, dok je u kategoriji ovaca dominirao iznos od 200 din/kg. Mirno je bilo na tržištu jagnjadi i jaradi i na stčnoj pijaci u Leskovcu protekle sedmice. Za jagnjad su kupci trebali da izdvoje 450 din/kg, a za jarad 350 din/ kg. 


Izvori

STIPS


Tagovi

STIPS Cena teladi Cena krava Cena bikova Cena prasadi Cena tovnih svinja Cena jagnjadi Cena jaradi Cena šilježadi Cena ovaca Cena koza


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva