Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 27.12.2023. 16:30

Cena prasadi prati cenu jagnjadi

U klanicama na području Šapca i okolnih mesta došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 280
  • 37
  • 0

Reporteri STIPS iz Šapca evidentirali su rast otkupne cene teladi simentalske rase, telesne mase do 160 kilograma i tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma u odnosu na prethodni period.

Za kupovinu taladi najčešće je trebalo izdvojiti 760 din/kg, a za tovnu junad iznos od 368 din/kg. Obim otkupa bio je dobar. Klaničari sa područja braničevskog regiona otkupljivali su telad pomenute rase, telesne mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 550 din/kg, tovnu junad, telesne mase od 350 do 480 kilograma, po ceni od 500 din/kg i krave za klanje po ceni od 220 din/kg.

Najčešća otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma iznosila je 330 din/kg u klanicama na području južnobanatskog regiona. Protekle su sedmice klaničari sa područja pirotskog regiona otkupljivali telad simentalske rase, telesne mase do 160 kilograma, po ceni od 650 din/kg, tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma po ceni od 380 din/kg i krave za klanje po dominantnoj ceni od 280 din/kg.

U Šapcu i okolini prasad do 25 kg - 600 din/kg

Dominantna otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma dostigla je iznos od 600 din/kg u klanicama na području Šapca i okolnih mesta protakle sedmice. Obim ponude i otkupljenih grla bio je dobar. Reportei STIPS iz Niša evidentirali su rast prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 550 din/kg. Klaničari sa područja nišavskog regiona su protekla sedmice odgajivačima plaćali 500 din/kg za otkupljenu prasad, telesne mase od 16 do 25 kilograma. Ponuda je bila prosečna kao i nekoliko sedmica pre.

Pad otkupne cene tovnih svinja evidentiran je u klanicama na području južnobanatskog regiona, pošto je protekle sedmice dominirao iznos od 280 din/kg. Na stočnoj pijaci u Pirotu je kod prasadi do 15 kilograma i kod prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma dominirao iznos od 500 din/kg.

Rast otkupne cene jagnjadi

U klanicama na području Šapca i okolnih mesta došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period. U sedmici za nama je dominirao iznos od 600 din/kg. Broj otkupljenih grla bio je na zavidnom nivou. Predposlednje sedmice tekuće godine je izostao otkup jagnjadi u klanicama na području braničevskog regiona. U ponudi je bilo šilježadi, po dominantnoj ceni od 240 din/kg i ovaca po dominantnoj ceni od 200 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu je zabeležena prosečna ponuda jagnjadi po dominantnoj ceni od 390 din/kg. Vrlo slaba bila je ponuda jagnjadi na stočnoj pijaci u Nišu, a prodaja se najčešće odvijala po ceni od 500 din/kg. Dominanantna cena jagnjadi iznosila je 400 din/kg u klanicama na području Nišavskog regiona, a ponuda je bila prosečna.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena teladi Cena tovne junadi Cena krava za klanje STIPS Cena prasadi Cena tovnih svinja Cena Jagnjadi Cena šilježadi Cena ovaca


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva