Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište svinja
  • 01.10.2021. 07:30

Cene svinja drastično padaju u Kini - farme u dugovima

Cene svinja u Kini su sve niže, što ima dramatične posledice za domaće uzgajivače, ali i svetsko tržište.

Foto: Bigstock/budabar
  • 1.197
  • 169
  • 0

I pre nego što je došlo do pada cena svinja u Kini, kinesko Ministarstvo poljoprivrede je novim petogodišnjim planom službeno smanjilo zalihe. Kako piše agrarheute, cilj im je da osiguraju ponudu, ali i stabilizuju cene.

Trenutno planiraju da postignu veličinu krda od 41 milion grla za razdoblje od 2021. do 2025. godine, koje, kako se navodi, nikako ne bi smelo biti manje od 37 miliona. Raniji ciljevi bili su do 43 miliona.

Ali, uprkos planovima Vlade, broj grla je nastavio da pada poslednjih meseci što predstavlja problem malima, ali pre svega velikim uzgajivačima. 

Podrška 200 evra po krmači

Cene koje padaju jednako brzo kao što su ranije rasle, velike farme dovode u dugove. Podsetimo, pre dve godine rast je upravo njih naveo na dodatna ulaganja. Gradili su se golemi kompleksi na više spratova. Za to su, naravno, uzeli kredite pa im pad nikako ne ide u prilog.

Najveći kompleks svinjarskih farmi na svetu proizvodiće 2,1 milion grla godišnje

I državne subvencije za podsticaj svinjarstvu imale su učinka u povećanju proizvodnje. Na primer, neke su pokrajine platile dodatnih 1.500 juana, što je gotovo 200 evra za svaku krmaču ostavljenu za priplod. To je dovelo do ogromnih zaliha. 

Indeks potrošačkih cena objavljen sredinom septembra pokazao je da su one za ovu vrstu mesa u avgustu pale za 45 odsto na godišnjem nivou.

Prema podacima tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, veleprodajne su na oko 20 juana po kilogramu (2,63 €). Poređenja radi, na vrhuncu epidemije afričke svinjske kuge (ASK) krajem 2019. i početkom 2020., svinjetina je koštala 50 juana po kilogramu (6,60 €). Na terminskom tržištu u Dalianu cene živih su pale za 35 odsto od jula. 


Tagovi

Kina Svinjsko meso Zalihe Cene svinja Krediti


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.