Pretraživanje tekstova
Slaba ponuda diktira rekordan rast cene tovljenika, prasadi i svinjetine. Manja je proizvodnja u EU.
Cene svinjskog mesa su u Nemačkoj dostigle rekordne iznose, izveštava Agrarheute. Razlog tome je slaba ponuda koja ne može da zadovolji potražnju što će diktirati stanje na tržištu u narednom periodu. Raspon cena na tamošnjoj berzi Interesne grupe uzgajivača svinja ISN se kretao od 2,28 do 2,35 evra za kilogram, a rast će još više kako se bude bližilo vreme roštiljanja.
Najnoviji podaci Federalnog zavoda za statistiku Destatis pokazuju da je u klanicama širom Nemačke zaklano samo 47,1 milion svinja u 2022. godini. To je 9,2 odsto ili 4,77 miliona manje zaklanih grla.
Prosečna masa tovljenika je 96,6 kg i predstavlja smanjenje od 0,2 kg u odnosu na prethodnu sedmicu.
Porasla je i cena prasadi od 25 kg te je iznosila 71 evro po komadu.
Očekuje se da će proizvodnja u Evropskoj uniji nastaviti da pada u 2023. godini. Prema trenutnoj proceni, za četiri odsto.
Evropska komisija predviđa pad proizvodnje svinja od januara do marta 2023. od 5,1 odsto u odnosu na prvi kvartal prethodne godine. U drugom kvartalu on bi mogao biti biti 4,5 odsto. U drugoj polovini godine očekuje se da će ta stopa ipak biti niža.
Ovaj će sektor velike gubitke doživeti u Nemačkoj i Danskoj, gde će trend pada biti šest odsto, a sledi ih Španija sa oko četiri odsto.
Najveći uticaj je imala cena stočne hrane koja diktira tempo ove proizvodnje. Prema holadskom Rabobanku, kukuruz se prve sedmice januara prodavao po ceni manjoj za 14 odsto u odnosu na kraj oktobra 2022. Cena stočne pšenice je pala za 11 odsto. U narednom se periodu očekuje dalji pad cena i smanjenje troškova za proizvođače.
Tagovi
Proizvodnja svinja Tržište svinja Svinjetina Cene svinja Cene svinjetine Cena prasadi
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Međunarodna konferencija: “Sigurnost hrane, znanost u akciji” održava se danas i sutra u mostarskom hotelu Buna povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane. Ista je okupila brojne predstavnike stručne i znanstvene zajednice BiH i... Više [+]
Međunarodna konferencija: “Sigurnost hrane, znanost u akciji” održava se danas i sutra u mostarskom hotelu Buna povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane.
Ista je okupila brojne predstavnike stručne i znanstvene zajednice BiH i regije na aktualne teme, a uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, Europske agencije za sigurnost hrane te Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a.
Dr.sc. Sanjin Tanković, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine ispred organizatora skupa naglasio je kako se okupilo više od stotinu uzvanika s posebnim ciljem - osnaživanja znanstvenog pristupa temi sigurnosti hrane.
Erwin Cooreman, predstavnik WHO upozorio je na značaj rada Agencije, ali i na paradokse današnjeg svijeta - bacanje hrane i njenu nedostupnost, prekomjernu konzumaciju te istovremenu neishranjenost milijuna.
“Dobra hrana je kao muzika koju možeš okusiti, boja koju možeš omirisati” poslužio se citatom predstavnik HAZU akademik Željko Cvetnić naglasivši značaj multidisciplinarnog i multisektorskog pristupa.
Đuro Japaric
pre 4 nedelje
Nije to nikakav skup stručne i znanstvene zajednice , kada na njem nema > stručnjakinje > Marijane Petir ! Tko je za Izmenu Pagiranog BEOGRADSKOG Više [+] Zakona o nasljeđivanju ( 2003 ) Marijana Petir ! Tko je za Izmjenu zakona o poljoprivrednom zemljištu , napisanim u Zagrebu 1991 , Marijana Petir , bar 6 puta ! > Znanstvena > tema , ma neće BALKANCI proizvoditi hranu , ako nemaju novčani interes , SIGUNOSNO , sam za se i nešto za susjede !