• Fotokatаliza

Crna svetlost umanjuje neprijatan miris farmi?

Razvija se nova metoda za smanjenje neugodnih mirisa na farmi.

Foto: StockSnap / Pixabay
  • 354
  • 27
  • 0

Istraživaži na Univerzitetu u Ajovi (SAD) razvili su novu metodu za umanjenje neprijatnog mirisa stočnih farmi, a to je - crna svetlost.

Ovo bi mogla biti velika stvar, posebno za farme koje se nalaze u perifernim područjima, gde se stanovništvo često susreće sa ovim problemom, piše modernfarmer.

Fotokataliza

Postupak se zove fotokataliza (ubrzavanje hemijske reakcije indirektnim delovanjem svetlosne energije - ne izaziva promene u materiji koja ju je apsorbovala, nego u drugim materijama sa kojima je pomešana) i uključuje premazivanje površina prostorija tankim slojem titanijum dioksida, čestog hemijskog spoja, koji se koristi kao belilo u različitim proizvodima, od paste za zube do hleba.

Nakon toga, na tu se površinu projektuje crno svetlo, koje emituje UV zrake, koji izgledaju plavkasto-ljubičasto. Kada UV zraci udare u titanijum dioksid, proizvode reakciju koja neutrališe mirise, razbija neugodne gasove u manje čestice, koje više ne smetaju toliko ljudskom čulu mirisa.

Neugodni mirisi smanjeni za 16%

Ispitivanje je sprovedeno i na jednom farmi, čime su za 16% smanjeni neugodni mirisi. Jacek Koziel, profesor pojoprivrednog i biosistemskog inižinjeringa, kaže kako ova metoda smanjuje emisije azotnog oksida za 9%.

Foto: StockSnap / Pixabay


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.