Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jarići
  • 25.01.2019. 17:00

Čudo u štali: Koza Gabrijela ojarila šestorke!

Petoro je ostalo živih, pa ponosni vlasnik govori da će morati da proširi štalu, jer za sve nema mesta. 

Foto: Arif Sitnica
  • 590
  • 152
  • 0

Koza Gabrijela, vlasnika Vinka Šarina (68) iz Pakoštana, u susednoj Hrvatskoj ojarila je šestorke, što je rekord koji ne pamte ni najstariji meštani. Petoro je ostalo živih, pa ponosni vlasnik govori da će, uz pomoć sina Nevena, morati proširiti štalu, jer za sve nema mesta. 

Imamo ukupno 13 koza i od pre nekoliko dana dvostruko više jarića, iako se sve još nisu ojarile”, kaže Šarin. Svaka koza odaziva se na  svoje ime, a novorođenim jarićima imena će dati Vinkovi unuci.

Rekorderku časti šargarepom

Držao bi on, kaže, i veće stado, ali nema dovoljno hrane, sena i djeteline za ishranu u zimskom razdoblju. “Kad je blago bremenito i nakon jarenja treba više hrane”, govori Vinko. On je po zanimanju konobar, barmen, ali i maslinar. Ima 200 malsina, o kojima brinu njegovi sinovi Belmondo, Alberto i Neven. Sva tri su oženjena, imaju svoje porodice. “Neven ima gazdinstvo, pa njemu polako prepuštam brigu o kozama”, kaže Vinko, ponosan na sinove i na, zasad, šestero unučadi, dva unuka i četiri unuke. Osim o unucima, njegova supruga Mladenka sada brine i o jarićima, posebno o petoro koje je na svet donela koza Gabrijela.  

Vinko Šarin sa jednim od jarića

Namučila se jadnica, ali jaka je ona, oporaviće se", govori Vinko. Uz seno, djetelinu i napoj, kozu rekorderku nagradi i svežom šargarepom iz bare, kako zovu plodnu zemlju, idealnu za povrtarstvo u obližnjem Vranskom polju.

Za šankom sam čuo razne priče, ali nikad da je jedna koza ojarila šest jarića. Zato, svaka  čast našoj Gabrijeli. Svaka čast i mladom dvogodišnjem jarcu Frani iz našeg stada sa kojim je zanela", kaže Šarin. 

Domaćin pomagao pri jarenju

On je lično pomagao je pri jarenju. Prva dva, tri jareta bila su veća i kad su se pojavile noge, lagano je, kaže, izvlačio jariće jednog po jednog. Četvrti i peti su izišli sami, kao i šesti najmanji koji, nažalost, nije preživeo. Brižna majka ih je sve redom oblizala, a redom kako su ojareni počeli su i sisati. Prvoojareni nakon pola sata, a oni kasnije rođeni nakon 50 minuta i tako redom. 

Otkad se pročulo za petorke, njegova koza Gabrijela postala  je glavna tema u Pakoštanima. “Popularna, kao nekada Marisol”, kaže uz karakterističan osmeh Šarin.


Foto prilog


Tagovi

Koza Gabrijela Šest jarića Vinko Šarin Pakoštane Ojarila šestero


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Nedjeljko je dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik nedeljnika i dnevnika Zadarski list. Moto: Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da rečima bude tesno, a mislima široko.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D