Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 30.03.2021. 16:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Da li je vreme da se ulaže u mlečno govedarstvo?

Iz godine u godinu, smanjuje se broj muznih krava na području valjevskog kraja, a retki su primeri da se neko odlučuje za povećanje broja grla.

Foto: Depositphotos/KarepaStock
  • 1.367
  • 268
  • 0

Oko 33 miliona dinara, ove godine iz budžeta grada Valjeva biće izdvojeno za nabavku priplodnih grla mlečnih rasa goveda, ovaca i koza, a za kreditnu podršku moći će da konkurišu oni valjevski poljoprivrednici koji se bave govedarskom proizvodnjom, ali i da dobiju regres za veštačko osemenjavanje umatičenih i neumatičenih krava.

Statistika pokazuje i da se u selima Kolubarskog okruga gaji oko 20.000 goveda od kojih je polovina muznih krava. U poslednjih 12 godine beleži se pad broja grla stoke, a glavni razlog je prvenstveno starosna struktura stanovništva na selu i nedovoljno radne snage. Potom sledi cena proizvoda i žive stoke, pa uz uloženi rad, gotovo da i nema zarade.  

Nemogućnost plasmana

Gazdinstva koja imaju po nekoliko krava nisu interesentna velikim mlekara, već su upućeni na one manje koje diktiraju otkupne cene mleka. Poljoprivrednici koji su se opredelii za držanje krava ili tov junadi, bez obzira na kapacitete, najviše se žale na nemogućnost plasmana. Miloš Matić iz sela Donja Bukovica planira da podigne još jedan objekat za držanje muznih krava.  

Manji pad cene mleka - najniža kod staračkih domaćinstava

"Nije vreme možda za ovaj posao, ali sin hoće tako jer za sad radi u firmi, ali se ne zna šta će biti sa njom i onda je insistirao da se proširimo. Ne mogu da dopustim da propadne imanje na kom je živeo i moj otac i deda, svi su gajili krave i nagrađivani su. Krave su umatičene i dobre su. Imam sina i ćerku, unuke, pa možda će sutra neko od njih biti voljan da se bave stočarstvom, ja bih bio posebno srećan", napominje Matić.  

Novi objekat u saradnji sa stručnjacima

Ovaj proizvođač trenutno ima pet krava i dva bika, a novi objekat i planovi prave se u saradnji sa stručnjacima iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo.

"Mi smo već razgovarali sa stručnjacima u Poljoprivrednoj službi, napravili smo projekat da se gradi objelat za 10 do 12 krava, ali ćemo imati i tovilište za telad i bikove, a plan je da pod jednim krovom budu i ovce i da se izmesti štala, da ne bude blizu kuće."

U planu i tovilište za telad i bikove (foto: Sanja Dovečer)

Finansijska situacija je takva da retko ko može samostalno da finansira proširenje kapaciteta, a Matići planiraju da se kreditno zaduže.

"Sin hoće da podigne kredit, a nabavka krava nije problem, one se odgaje za dve tri godine. Ja uopšte nisam kupovao krave, sve sam ja to gajio, volim da imam moje, da ne kupujem", kategoričan je naš sagovornik i dodaje da imaju i nešto ovaca i svinja.

"Subvencija ima, stižu sa zakašnjenjem, ali opet znače, mislim da ko hoće da radi može i da zaradi, ja sam zadovoljan. Možda je trebalo da se sa ovim subvencijama za gorivo uradi nešto, ali šta da se radi, tako je kako je".

Srbija ima uslove da bude ozbiljan proizvođač junećeg mesa i mleka, ali moraju postojati sigurni ugovori o plasmanu. Subvencije su dobre, ali one ne mogu podmiriti sve troškove i samo sa subvencijama nismo uspeli čak ni da zadržimo neki raniji nivo već je došlo do pada u stočarskoj proizvodnji.


Tagovi

Mlečno govedarstvo Miloš Matić Krave muzare Štala Povećanje broja grla


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kobila koja je vukla teret pala je od umora na raskrsnici Takovske, Nemanjine i Ulice Bratstva i jedinstva u Požarevcu. Direktor JP "Ljubičevo", Mirko Stojanović, koga su građani pozvali, na ulici joj je dao sisteme i zaključio da kobila st... Više [+]