Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Unapređenje svinjarstva
  • 03.11.2017. 08:15

Danska genetika u našem svinjarstvu

Ponuda genetike i opreme za svinjarsku proizvodnju na našem tržištu mogla bi uskoro biti znatno bogatija. Naravno ako se Danski poljoprivrednici u inostranstvu (Danish Farmers Abroad) odluče da investiraju, pošto to čine u oko 40 zemalja sveta.

Foto: Đorđe Simović
  • 1.149
  • 90
  • 0

Oko 40 predstavnika moćnog udruženja "Danski poljoprivrednici u inostranstvu" (Danish Farmers Abroad) u poseti su Srbiji i Bosni i Hercegovini sa ciljem proširenja investiranja u tim zemljama.

Posetili su farmu "Nukleus Agrar-F1" u Ruskom Krsturu i sastali se sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Vukom Radojevićem.

Ko su Danski poljoprivrednici u inostranstvu?

Danski poljoprivrednici u inostranstvu (Danish Farmers Abroad) su udruženja velikih međunarodnih poljoprivrednih kompanija, dobavljači poljoprivredne opreme i proizvodnih sredstava i privatna lica sa posebnim interesom za međunarodnu poljoprivredu. Cilj udruženja ja stvaranje zajedničke platforme za razmenu iskustava između poljoprivrednih kompanija koje posluju u inostranstvu.

Danski poljoprivrednici u inostranstvu stalno se razvijaju od početka 2007. godine. U januaru 2014. godine već su imali 133 člana sa poljoprivrednim kompanijama u 34 zemlje, koje pokrivaju površinu od 375.000 ha poljoprivrednog zemljišta koje proizvodi četiri miliona svinja za klanje i šest miliona kokošaka. U poljoprivrednim preduzećima ima oko 5.000 akcionara i ukupno 9.500 zaposlenih.

Hansen: Razmatramo investiranje u Srbiji

Predsednik udruženja danskih farmera Johanes Hansen naveo je da je sa kolegama, tokom boravka u Srbiji, obišao nekoliko velikih poljoprivrednih gazdinstava i farmi. On je rekao da su impresionirani onim što su videli, posebno željom ljudi i postojećim potencijalima da se poljoprivreda podigne na jedan viši nivo. Danske investitori su veoma raspoloženi da Srbija bude jedna od 40 zemalja, u kojima žele da investiraju.

U poseti Ruskom Krsturu

Jakovljević: Što pre saradnje sa Dancima

Borivoj Jakovljević iz pomenute kompanije zadovoljan je zbog posete danskih farmera i nada se da će rezultat posete biti uspešna poslovno-tehnička saradnja u proizvodnji priplodnog materijala i opreme.

Ova farma ima kapacitet za 250 krmača. Koncipirana je da proizvodi priplodne nazimice F1 generacije koje idu na ostale farme za dalje korišćenje. Genetika je nemački landras i veliki jorkšir.

U Ruskom Krsturu održana je i panel diskusija na temu "Unapređenje genetskog materijala u svinjarstvu".

Radojević: Ulažemo u svinjarstvo

Resorni pokrajinski sekretar Vuk Radojević rekao je da Pokrajinska vlada, putem mera Sekretarijata za poljoprivredu doprinosi bržem razvoju stočarstva.

"U ovogodišnjem budžetu smo izdvojili tri puta više finansijskih sredstava namenjenih za opremanje stočarskih farmi na teritoriji Vojvodine. Ove godine potpisali smo 53 ugovora sa proizvođačima svinja u Vojvodini po tom osnovu. Vrednost subvencija je na nivou od oko 35 miliona dinara. Raduje činjenica i što je sve veće interesovanje među mladim poljoprivrednicima za intenzivnu stočarsku proizvodnju", istakao je Radojević.

On je dodao da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i kroz svoj odgajivački program, koji finansira na nivou od oko 55 miliona dinara godišnje, želi da doprinese daljem genetskom unapređenju stočnog fonda na teritoriji Vojvodine.

Foto: Đorđe Simović


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Svinjarstvo Svinje Ruski Krstur Vuk Radojević Johanes Hansen Borivoj Jakovljević


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]