• Stočar iz Šumadije
  • 26.03.2016. 12:00

Dao bi prasiće za džabe, da mu nisu na trošku

Dragan Mirović iz sela Oplanić kod Kragujevca rasprodaje prasad, jer njihova cena od 115 dinara je ispod granice isplativosti. Sa tom cenom, tvrdi, ne može da pokrije troškove proizvodnje i svaki dan tova vodi ga u dalji minus.

  • 2.313
  • 641
  • 0

Dragan Mitrović, zemljoradnik i stočar iz sela Oplanić kod Kragujevca, ne može sa novcem od prodaje svinja da započne novi ciklus tova, jer, kako tvrdi, cena prasadi i tovljenika je pala ispod svake isplativosti. Mitrović kaže da je u poslednjoj turi prasad prodao za 115 dinara po kilogramu, a krmače za 160 dinara. Tvrdi da je u gubitku, te da bi mu se više isplatilo da je prodao žitarice kojima je hranio svinje.

Cena od 115 dinara čist gubitak

dragan mitrović
Dragan Mitrović

"Cena prasadi bi trebalo da bude bar 220 dinara da bih imao minimalnu zaradu, a 150 da bih bio na nuli. Lako je izračunati da sam sa cenom od 115 dinara na čistom gubitku. Samo u poslednjoj trgovini, kada sam isporučio 70 prasića, izgubio sam 500 evra. Tovljenike sam prodao po ceni od 160 dinara, a prošle godine njihova cena je bila 220. Ovakav pad cena posledica je uvoza mesa, ne znam koji bi drugo razlog bio", tvrdi Mitrović.

Njegova računica pokazuje da sa novcem koji je dobio od prodaje svinja sada ne može da započne novi ciklus. U štali ima još prasića koje će rasprodati što pre, kako ne bi dalje ulazio u minus.

Rasprodaja ili bankrot

"Kada bih nastavio sa gajenjem svinja bio bih kao loš kockar koji hoće novim kockanjem da se spasi prethodnog gubitka. Jednostavno je neisplativo. I sada, dok ne rasprodam ostatak, gubim svaki dan. Dođe mi da ih dam nekom džabe", dodaje Mitrović. Na osam hektara svoje zemlje u plodnom Gružanskom kraju, Dragan uzgaja žitarice. Da je tu hranu prodao, tvrdi, više bi zaradio.

Više novca bi imao od prodaje hrane

prasići
Prasići

"Sejem kukuruz, ječam, soju i pšenicu. Time hranim svinje. Kalkulator kaže da bih više imao da sam to prodao i sedeo kod kuće. Ovako, uložili smo trud i vreme, jer oko stoke ima dosta posla celog dana. Čak i ovo što sam naplatio od klanice, u stvari sam taj novac već potrošio u ciklusu proizvodnje", kaže naš sagovornik, koji je oduvek poljoprivrednik. U svojoj zemljoradničkoj karijeri bavio se i povrtarstvom, ratarstvom i stočarstvom. Sada, iako iskusan, ne zna šta da započne.


Tagovi

Stočar Prasad Tovljenici Krmače Žitarice Cena Uvoz mesa Klanica Dragan Mitrović Oplanić Gruža Kragujevac


Autorka

Biljana Nenković

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!