Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veštačka inteligencija
  • 09.04.2023. 15:00

Dijagnoza slinavke i šapa preko fotografija?

Sprovedeno je istraživanje o tome da li veštačka inteligencija može da identifikuje obolele životinje na osnovu fotografije njihovih crta lica. Da li će veterinari imati manje posla?

Foto: Lucija Bencaric
  • 96
  • 22
  • 0

Da li veštačka inteligencija može da identifikuje obolele krave? Odgovor na ovo pitanje potražili su naučnici iz "Wageningen Bioveterinary Research Center", u Holandiji, objavio je Resource-online. Oni su sproveli istraživanje da li veštačka inteligencija može da identifikuje obolele životinje na osnovu fotografije njihovih crta lica.

Voditelj istraživanja Ronald Piti je pojasnio je da su sproveli istraživanje za bolest goveda slinavku i šap. Snimljeno je nekoliko fotografija lica junica pre i za vreme infekcije. Studenti su bodovali fotografije na osnovu devet odabranih karakteristika, od suznih očiju, šmrcanja i slinjenja, do položaja ušiju i rana ili abnormalnosti kože. Kompjuter je zatim obučen da preuzme ove signale s fotografije i dodeli vrednost. Na osnovu prikupljenih i obrađenih podataka kompjuter je mogao da donese zaključak da li je životinja obolela ili nije.

Program je još uvek u povoju i nije 100 posto pouzdan. Može se reći da je njegova pouzdanost 94 odsto, što omogućava praćenje i rano upozorenje na pojavu oboljenja.

Poboljšanja su moguća dodavanjem više indikatora koji ukazuju na bolest, obučavanjem inteligencije za više bolesti i pružanjem fotografija krava različitih rasa i dobi. Takođe, mogu da se koriste i pokretne slike. Očekuje se da će ovakvi sistemi biti primenjivani na farmama u budućnosti.


Tagovi

Slinavka i šap Dijagnoza bolesti goveda Istraživanje Simptomi Pouzdanost Rano upozorenje Veštačka inteligencija Ronald Piti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.