Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 22.01.2025. 18:00

Do 2035. proizvodnja svinjskog mesa smanjiće se za 1,2 miliona tona?

Očekuje se da će se potrošnja svinjskog mesa po stanovniku u EU smanjivati ​​za 0,4 odsto godišnje

Do 2035. proizvodnja svinjskog mesa smanjiće se za 1,2 miliona tona?
Foto: Martina Pavlović (ilustracija)
  • 163
  • 22
  • 0

Prema projekciji Evropske komisije proizvodnja svinjskog mesa u Evropskoj uniji smanjivaće se za 0,5 odsto godišnje tokom sledeće decenije.

U poređenju sa projekom 2022.-2024., to će rezultirati ukupnim padom od oko 1,2 miliona tona do 2035.

"Smanjenje je prvenstveno posledica dalje društvene zabrinutosti zbog intenzivnog uzgoja svinja, sprovođenja strožih ekoloških propisa u određenim zemljama EU-a i smanjenih mogućnosti izvoza“, stoji u izveštaju Komisije.

Osim toga, pretpostavlja se da će afrička svinjska kuga (ASK) ostati prisutna u Evropi, ali se ne očekuju veće epidemije.

"Zato će biti potreban kontinuirani oprez kako bi se sprečili značajni poremećaji u proizvodnji i trgovini“, napominju u EK.

Velika Britanija će biti najveći izvoznik u EU?

Prema sadašnjim procenama, očekuje se da će se potrošnja svinjskog mesa po stanovniku u EU smanjivati ​​za 0,4 odsto godišnje, padajući na 30 kilograma do 2035., što je -5 odsto u poređenju s već nižim nivoima zabeleženim između 2022. i 2024.

Što se tiče izvoza svinjskog mesa iz EU-a, predviđa se da će se smanjivati ​​za jedan odsto godišnje između poslednjeg trogodišnjeg proseka i 2035., tačnije -338.000 tona između proseka 2022. - 2024. i 2035.)

Istovremeno, očekuje se da će Velika Britanija postati najveće pojedinačno izvozno odredište EU-a.

Predviđa se da će uvoz svinjskog mesa u EU ostati nizak uz smanjenje od 2,2 odsto godišnje, uglavnom zato što se Velika Britanija usredsređuje na svoje domaće tržište.


Tagovi

Svinjsko meso Proizvodnja ASK Velika Britanija Evropska komisija


Autor

Ivica Korman

Više [+]

Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim štampanim medijima, a poslednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste čuli za Orašanku - polusuvu šljivu punjenu orasima, obloženu čokoladom sa dodatkom mlevenog keksa ili kokosa? Jedna greška prilikom projektovanja sušare navela je Slađana Maksića, penzionera iz Orešca da napravi ovaj srpski delika... Više [+]