Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poruka farmerima
  • 24.03.2016. 12:45

Do održive proizvodnje preradom mleka u sir

U vreme konstantnog pada cene mleka stručnjaci savetuju farmerima da održivost potraže u njegovoj preradi.

  • 831
  • 322
  • 0

Zamislite da se bavite biznisom i da iz meseca u mesec beležite gubitke, a da vam stručnjaci iz te oblasti savetuju da, ako želite da opstanete u poslu, morate da investirate da bi opstali na tržištu. Kao u partiji pokera. Idete na sve ili ništa. U kontekstu preživljavanja, uslovno rečeno malih farmera, to je moj utisak nakon prisustva skupu "Novi trendovi u mlekarskoj industriji".

Farmerima se predlaže preorijentisanje proizvodnje

Pošto je cena sirovog mleka mesecima u padu, kao jedini način opstanka stručnjaci farmerima predlažu preorijentisanje u proizvodnju kiselo-mlečnih proizvoda. Na spomenutom skupu o tome su pričali naši tehnolozi verzirani u proizvodnji poznatih sireva iz Francuske, Holandije i Italije.

Cena mleka na tržištu Evropske unije je 23 evrocenta i dalje pada. S tim u vezi, komesar Evropske unije za poljoprivredu Fil Hogan, državama članicama uputio je predlog o dobrovoljnom smanjenju proizvodnje mleka kako bi se došlo do oporavka cena. Za uzvrat je predloženo da se svakom poljoprivredniku pomogne u maksimalnom iznosu od 15 hiljada evra godišnje. A gde smo tu mi?
Dušanka Stojsavljević iz holandske kompanije DSM Food Specialties kaže da, iako je zbog embarga Rusije evropsko tržište preplavljno viškom mlečnih proizvoda, tamo ipak ima mesta za naše specifične sireve i kajmak. Prema njoj, glavni cilj je ipak Rusija.

Dušanka Stojsavljević
Dušanka Stojsavljević

"U EU cena sirovog mleka konstantno pada. U Nemačkoj i Holandiji ne znaju šta da rade sa tolikom količinom sirovog mleka. Naša mogućnost je da se pozicioniramo u svemu tome i da iskoristimo našu prednost da izvozimo na rusko tržište pod specijalnim uslovima, i na kraju, da iskoristimo tu nisku cenu sirovog mleka i da na taj način pomognemo našoj mlekarskoj industriji da se pozicionira specijalno prema ruskom tržištu. Naša pozicija prema EU je vrlo delikatna zato što mi ne možemo da konkurišemo njihovim proizvodnim kapacitetima. Oni proizvode milione litara mleka dnevno i mi ne možemo da im konkurišemo cenom sireva sa našeg tržišta. Eventualno u nekim nišama. Recimo beli sir, sitni sir, kačkavalj ili kajmak", kaže Stojsavljević.

Zanimljivo je kako se u EU bore sa viškovima mleka. Evo šta o tome kaže naša sagovrnica: "Oni su veoma pragmatični. Nemački DMK zaustavi proizvodnju na određeno vreme. Ne proizvodi sireve 7 dana već samo 3. Višak mleka prerađuju u mleko u prahu da bi ga sačuvali za kasniju upotrebu. Iz tog razloga na svetskom tržištu pada cena obranog mleka u prahu i koncentrisanih mlečnih proteina. To je začarani krug."

Mesta na tržištu za prerađivače mleka ima

Novi trendovi u mlekarsko industriji
Veliko interesovanje za skup

"Novi trendovi u mlekarskoj industriji"

Anka Popović Vraneš sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu je među našim najpoznatim stručnjacima za tehnologiju prerade mleka. Kaže da uprkos problemima mesta na tržištu ima za prerađivače mleka.

"Svi mi danas kupimo mleko, jogurt, sir. A problema će uvek biti. Većih ili manjih. Naši proizvodi su prema nutritivnim i organskim kvalitetima visoko cenjeni. Stalno se ulaže u preradu i poboljšanje kvaliteta. Bila sam na putu u Sloveniji i Austriji i donela sam njihove organske proizvode. Uporedila sam ih sa našim iz redovne, konvencionalne proizvodnje. Rezultati su pokazali da je bilo naših konvencionalnih koji su bolji od njihovih organskih", kaže Popović Vranješ i dodaje da je administracija ta koja često otežava posao našim prerađivačima mleka.

"Radila sam veliki projekat sa mlekarom "Dana". Oni su dobili izvoznu dozvolu za njihov tvrdi sir "Čarnok". Moramo da forsiramo te trajne proizvode kako bi izašli na tržište Rusije. Dosta traje administrativni postupak. Kada se jedan objekat isprojektuje i pripremi onda ulazimo u postupak kod naše Uprave za veterinu. Kada to prođe, počinje i procedura u Rusiji. Trebalo bi to ubrzati", konstatuje Anka Popović Vraneš.

U vezi sa navedenim, dobro je što već treću godinu proizvođači mleka u Pokrajini koji žele da ga prerađuju imaju pomoć Poljoprivrednog fakulteta i Sekretarijata za poljoprivredu. Na taj način podignuto je 20 novih pogona, a još 13 je u završnoj fazi. Iz sekretarijata za poljoprivredu najavlju da će novi konkurs biti raspisan u narednih mesec dana.

Inače, skup "Novi trendovi u mlekarskoj industriji" je organizovala konpanija "Novi trading NS". Uz tehnologe koji učestvuju u proizvodnji poznatih sireva iz Holandije, Francuske i Italije posetioci su mogli da probaju uzorke tamošnjih proizvoda i naravno dobiju "ključ u ruke". Konkretno i vrlo poslovno.


Foto prilog


Tagovi

Mleko Sir Anka Popović Vraneš Dušanka Stojsavljević Tržište Rusije Izvoz Mlekarska industrija Fil Hogan Cena sirovog mleka Prerađivači mleka


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.