Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje životinja
  • 11.12.2019. 12:00

Dobrobit životinja na poljoprivrednim gazdinstvima nije usklađena sa evropskim pravilima

U Evropskoj uniji (EU) preporučuju srpskim farmerima da povećaju brigu o zdravlju i dobrobiti životinja.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 139
  • 29
  • 0

Prvog dana u ovom mesecu završen je nadzor, a od tih rezultata zavisi da li ćemo moći da izvozimo svinjetinu na inostrano tržište. Rezultati će pokazati da li Srbija može da dobije regionalizaciju, a to će omogućiti da se svinjsko meso izveze iz naše zemlje. U Evropskoj uniji (EU) preporučuju srpskim farmerima da povećaju brigu o zdravlju i dobrobiti životinja.

Uticaj mikotoksina na zdravlje i produktivnost domaćih životinja

Krave čuvati na otvorenom ili u većim štalama

Elvir Burazerović iz organizacije "Orka", govoreći o dobrobiti životinja ukazuje na to da bi krave trebalo čuvati u većim štalama ili na otvorenom prostoru.

"Pas treba da bude na lancu - ta praksa u većini srpskih dvorišta suprotna je evropskim pravilima o dobrobiti životinja. Još veći problem je odgoj krava na lancu. Krave u selima se najčešće drže u veoma malim, vlažnim štalama sa malim prozorima i to ne znam odakle se u našem narodu odomaćilo da se životinje ne drže na ispaši i napolju i u nekim većim štalama," navodi Burazerović.

Prema naučnim istraživanjima, životinje nad kojima se sprovodi bilo kakva vrsta nasilja ili bilo šta što može da izazove bol, povredu, strah, stres i takođe i one koje su zapuštene i nesrećne daju nedovoljno kvalitetne proizvode.

Kako životinje doživljavaju bol?

Srbija mora još da uskladi pravila o dobrobiti životinja sa evropskim pravilima

Antonio di Nadro iz Evropske komisije ukazuje da naša zemlja mora još da radi na usklađivanju pravila o zdravlju i dobrobiti životinja sa evropskim pravilima.

"Srbija treba još da usklađuje pravila o zdravlju i dobrobiti životinja sa evropskim. Govorim o proizvodnji jaja i pilećeg mesa. Takođe, moraju se unaprediti uslovi prevoza životinja, klanice ne smeju biti predaleko do farme. Tokom klanja, životinje ne smeju da trpe nepotreban bol," napominje Nadro.

Na velikim farmama životinje se čuvaju u skladu sa svim potrebnim pravilima, navodi direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara.

"Na malim, individualnim gazdinstvima gde se nekad goveda drže i na otvorenom, dobrobit nije do kraja do te mere ispoštovana, ali i oni isto imaju edukacije od veterinarske službe koja ide po terenu. Izmenama zakona sve to će biti poboljšano," dodaje ona.

Međutim, u "Orki" ocenjuju da je situacija na velikim farmama daleko od zadovoljavajuće, kada su u pitanju zdravlje i dobrobit životinja, dodajući da se u Srbiji domaće životinje u većini odgajaju na malim poljoprivrednim gazdinstvima, piše RTS.


Izvori

RTS


Tagovi

Afrička kuga svinja Izvoz svinjetine Stočarstvo Zdravlje i dobrobit životinja Elvir Burazerović Antonio di Nadro Emina Milakara


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.