Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan stočara
  • 23.09.2021. 17:00

Dodeljene nagrade najboljim stočarima na Međunarodnom sajmu poljoprivrede

Ciljevi održivog stočarstva su globalni ciljevi  i predstavljaju univerzalni poziv na delovanje radi iskorenjivanja siromaštva, unapređenja kvaliteta života, zaštite životne sredine i očuvanje biodiverziteta, složili su se stručnjaci.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 424
  • 64
  • 0

Na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, četvrtak je tradicionalno rezervisan za Dan stočara. I ove godine obeležio ga je edukativni skup, na kome je bio prisutan i poljoprivredni ataše Austrije Kristijan Brevenc.

Kvalitet izloženih goveda ocenjivao je profesor dr Denis Kučević sa Poljoprivednog fakulteta u Novom Sadu dok je stanje u ovčarstvu i kozarstvu i najbolja grla ocenjivao profesor dr Cvijan Mekić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Pehar apsolutnog šampiona otišao u Mačvu

Profesor Kučević, ispred Komisije za govedarstvo naglasio je da je za njih najbolnije stanje upravo u govedarstvu.

"Međutim, nećemo da mračimo nego da prikažemo dobre rezultatre na ovogodišnjem sajmu. Da napomenem da su uslovi bili promenljivi i teško je bio odlučiti se za najbolje grlo", rekao je Kučević.

Teško je bilo teško odlučiti se za najbolje grlo (foto: V. Stapić)

Prema njegovim rečima, ove godine izloženo je 121 grlo goveda, od čega je ocenjeno 60. Za razliku od prošle, u 2021. ima pomaka u rasama, kada su u pitanju one tovne, specijalizovane za proizvodnju mesa.

"Takođe je izloženo pet rasa limuzina, 10 rasa šarolea, agnus 20, bikovi simentalske rase 100, dva domaća bivola i jedno tele holštajn firizijske rase."

Što se tiče dodeljenih priznanja i nagrada, na osnovu pregledanih i ocenjenih grla goveda, Komisija je u okviru svih kategorija dodelila pet bronzanih, pet srebrnih, šest zlatnih, 10 pehara novosadskog sajma, jedan srednji šampionski pehar, tri velika šampionska i naravno po pravilu jedan veliki šampionski pehar sa titulom apsolutnog šampiona.

Kučević je istakao da je bila izložena samo kategorija junica i da nije bilo prvotelki. Apsolutni šampionski pehar junica u simentalskoj rasi otišao je Veliboru Iliću iz mesta Klenje, Mačva. U kategoriji krava Holštajn frizijske rase prvo mesto, odnosno, prvu medalju i pehar Novosadskog sajma odnelo je gazdinstvo Zorana Dmitrić iz Maglića kod Bačkog Petrovca, kao i veliki šampionski pehar u okviru pomenute rase, a priznanje je dobila krava koja je bila u trećoj laktaciji.

Lipicaner kao apsolutni šampion sajma

Rezultate Komisije za konje predstavila je Brankica Kozomora sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

"Pregledali smo 81 grlo konja i to 41 grlo rase lipicaner, četiri grla hrvatskih hladnokrvnjaka, jedno grlo rase nonijus i 35 grla sportskih konja", rekla je Kozomora.

Rumska Štraparijada - gde se ogleda sva snaga konja hladnokrvnjaka

Dodeljene su sledeće nagrade - jedan veliki šampionski pehar Novosadskog sajma sa titulom apsolutnog šampiona, tri velika šampionska pehara, tri srebrna šampionska pehara, tri pehara Novosadskog Sajma, jedan velika zlatna medalja, jedan zlatna medalja i 10 plaketa.

Titulu apsolutnog šampiona Novosadskog sajma ponelo je grlo lipicanske rase, vlasnice Nadice Vukinac iz Farkaždina kod Zrenjanina.

Raste broj kvalitetnih grla ovaca

Profesor dr Mekić, kao predstavnik Komisije za ovce i koze naglasio je da nije dobro to što je Sajam skratio vreme komisiji za ocenjivanje životinja.

"Od kako učestvujem u raznim komisijama, a to je preko 2,5 decenije, uvek je vreme predviđeno za ocenivanje bilo tri dana tako da i nije baš dobro što su ga ovaj put skratili", smatra ovaj stručnjak.

Dodaje da nisu imali nimalo lak zadatak, ali da su se trudili da budu fer prema svim odgajvačima učesnicima i da ne pogreše u njihovoj oceni.

Komisija se trudila da bude fer prilikom ocenjivanja

"Ove godine bio je veliki broj kvalitetnih priplodnih grla, što je dobro. Dominirale su plemenite rase, poput virtemberga, il de fransa, a u manjem obimu bio je zastupljen šarole, romanovska, cigaja. Ukupno je bilo izloženo 485 grla, što je impoznantan broj", istakao je Mekić.

Broj plotkinja ovca zadnjih godina raste, što je dobro, smatra Mekić.

"Negativni trend bio je prisutan decenijama i u jednom momentu se zaustavio i ide blago ka gore."

Međutim, ne povećava se samo brojno stanje nego i takođe broj kvalitetnih grla, ukazuje, jer to je jedan gentski proces.

Od izloženih koza i srpska bela

Kada je reč o kozarskoj proizvodnji, tu je bio izložen prilično mali broj grla, svega 30. Od rasa, izdvojile su se balkanska, alpino, srpska bela rasa, rekao je ovaj predstavnik Komisije.

Ciljevi održivog stočarstva su globalni ciljevi

Nagrade dodeljene na Sajmu treba da stimulišu proizvođače da bi oni odavde otišli zadovljni i idući put bili što bolji, zaključuje. Plaketa istaknutim izlagačima za prikazani kvalitet i dugogodišnju tradiciju dodeljena je jednom odgajivaču koji je oko tri decenije ovde prisutan, a to je Živorad Živković.

Apsolutni šampion u ovčarstvu - za kolekciju grla il d frans i virtemberg dobio je Ivan Miljković.

Kao zaključak ovog stručnog skupa svakako je činjenica da je stočarstvo značajno za prehrambenu industriju, zapošljava radnu snagu, čuva plodnost zemljišta, zadržava mlade na selu. Ciljevi održivog stočarstva su globalni ciljevi i predstavljaju univerzalni poziv na delovanje radi iskorenjivanja siromaštva, unapređenja kvaliteta života, zaštite životne sredine i očuvanje biodiverziteta, složili su se ovi stručnjaci.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Šampionski pehar Najbolji stočari Konji lipicaneri Junice Apsolutni šampion Govedarstvo


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.


Partner