Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjogojstvo
  • 27.01.2022. 09:00
  • Grad Beograd, Beograd

Dok domaće farme propadaju mi smo lane uvezli 25.000 tona svinjskog mesa

Dok se domaća proizvodnja svinjetine gasi, Srbija je prošle godine uvezla 25.000 tona svinjskog mesa

Foto: vipavlenkoff@Depositphotos
  • 1.891
  • 1.126
  • 0

Svinjarske farme u Srbiji gase se iz dana u dan, a prema nekim nezvaničnim procenama, "nestalo" ih je oko 30 odsto. 

"Naša proizvodnja svinja odvija se na nekih 200.000 farmi" objasnio je Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije za Novosti i dodao:

"Verovatno su ljudi koji imaju gazdinstva prestali da gaje svinje. Ipak, imamo i primer sela u Južnom Banatu, gde su tokom novogodišnjih praznika prodali više prasića nego u Beogradu. Srbija generalno ne proizvodi dovoljno svinjskog mesa za sopstvene potrebe, pa mora i da uvozi. Tu je i globalni problem sa afričkom kugom svinja, koja pravi dodatnu muku stočarima. Nestao je i tradicionalni svinjokolj, koji je postojao osamdesetih i devedesetih godina."

"Meso domaćih farmi izvezli smo u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju" - dodao je Budimović, i pojasnio da je vrednost uvoza bila oko 54 miliona evra. Svinjsko meso na domaće tanjire stiglo je iz Španije, Holandije, Belgije, Mađarske, Hrvatske i Nemačke. 

Srbija je prošle godine uvezla 25.000 tona svinjskog mesa, a uz to smo iz Nemačke, Holandije i Belgije uvezli i 200.000 prasića od 25 do 30 kilograma, po ceni od 50 do 60 evra.

Dok domaći stočari krpe kraj sa krajem, iz Evrope dolazi svinjetina niskih cena. U eri rasta troškova stočne hrane i sve neizvesnije nadolazeće prolećne setve, srpski proizvođači će, kako stvari stoje, i dalje strepeti za sopstvenu budućnost.


Tagovi

Svinjarske farme Meso Prasići Uvoz Svinjetina


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)