Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj koza
  • 29.11.2015. 16:30

Dolazi li vreme kozarstva?

U Srbiji još uvek ne postoji ozbiljno interesovanje za bavljenje kozarstvom, a neretko se kao razlog napominje nedovoljna i nedosledna subvencija države, kao i problemi plasmana.

Foto: depositphotos.com
  • 563
  • 100
  • 0

U Srbiji još uvek ne postoji ozbiljno interesovanje za bavljenje kozarstvom, a neretko se kao razlog navodi nedovoljna i nedosledna subvencija države, kao i problem plasmana.

Ipak, poslednjih godina postoje pomaci, pa su tako u Vojvodini otvorene farme koje se bave intenzivnom proizvodnjom kozijeg mleka. Broj takvih farmi je mali i na njima se uzgaja negde oko 2.500 koza. Trenutno je u Srbiji blizu 250.000 koza, a najviše se uzgajaju u južnoj i istočnoj Srbiji, gde se nalazi oko 160.000, a uglavnom se gaje na privatnim gazdinstvima.

Izgradili salaš i nabavili koze

Jedni od malobrojnih stočara koji imaju koze su Slavica i Dragan Gojić, koji su samo nekoliko kilometara od Bačke Palanke, pre desetak godina izgradili salaš. Prilikom gradnje ispoštovali su tradiciju tako da iako je nov, izgleda kao da je napravljen pre više od stotinu godina. Verovali su kako bi ovakav objekat bio dobar za razvoj etno i agro turizma ali im je nedostajala struja te nisu mogli u potpunosti realizovati svoje planove.

"U dvorištu salaša izgradili smo objekte i odlučili se pre sedam godina da nabavimo koze. Krenuli smo sa nekoliko komada i godinama uvećavali stado. Sada imamo 24 koze i dvadeset mladih jaradi te će nam stado na proleće biti podmlađeno.Ovo su francuske alpine-srnaste alpske koze koje su poznate po plodnosti i visokoj mlečnosti. Koze su vrlo zahvalne za uzgoj i ne zahtevaju veliki prostor za čuvanje, ali im je potrebno kretanje, ispaša. Ovo je postao moj posao koji obavljam sa zadovoljstvom. Prodajom mleka i sira, ali i veoma tražene surutke, imam sigurno primanje, a ovi proizvodi su skuplji u odnosu na kravlje", ističe Slavica.

Koze su osetljive na promene u ishrani

Koze Gojići drže u objektima u dvorištu, ali su tokom dana puštene na veliku parcelu gde pasu i tako se prirodno hrane, a dohranju se obrokom koji čine kukuruz ili sojina pleva. Kako napominje Slavica, nekom se može činiti da su svaštojedi, ali veoma su osetljive na promene u ishrani od koje zavisi proizvodnja mleka i reprodukcija. One ne vole prljavu hranu, a voda koju piju mora biti čista i mora je imati u dovoljnim količinama jer su dnevne potrebe koza za vodom velike. Osim toga veoma su osetljive na promaju i vlagu te im je neophodno obezbediti adekvatan smeštaj.

"Naše koze su visokomlečne i dnevno daju oko tri litre mleka. Na početku sam ih muzla ručno, ali sada imam aparat za mužu koji, s obzirom na to da nemamao struju, radi na agregat. Deo mleka prodajem odmah nakon muže, a od preostalog dela pravim sir. Od davnina se zna da su kozje mleko, surutka i sir veoma zdravi proizvodi i dobro je što se u današnje vreme ogromne ponude industrijske hrane to nije zaboravilo te mnogi dolaze kod nas po ove proizvode, jer žitelji u Bačkoj Palanci i okolnim mestima znaju da se mi bavimo kozarstvom. Povratak zdravijem načinu života i sve više informacija o tome šta znači domaći proizvod, donosi nam nove kupce", objašnjava Slavica.

Ima posla, ali i zarade

"Naše imanje je veliko te ima posla od jutra do mraka i nema predaha tokom cele godine, počev od hranjenja, muže, brige o njihovom zdravlju te pravljenju raznih vrsta sireva, kajmaka. Kozarstvo jeste težak i odgovoran posao, ali ima veliku prednost što može svakodnevno da se vidi u širenju stada i punim posudama mleka te prodaji i sigurnoj zaradi", smatra naša sagovornica.

Kao i kod svakog posla, svakodnevni rad i ulaganje donose dobre rezultate, pa oni koji se bave kozarstvom kažu da ono može biti isplativo ako se radi kao osnovni posao i naravno, ako postoji potražnja za proizvodima poput mleka i sira. Stručnjaci kažu da kozarstvo u Srbiji još uvek nije razvijeno u onoj meri kao u drugim zemljama, ali postoje dobri izgledi da se ta situacija promeni, jer broj onih koji se odlučuju da se bave ovim poslom polako, ali sigurno postaje sve veći.

Foto: depositphotos.com; Giovanni_Cancemi


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene rase životinja koje su od davnina služile čoveku i davale mu visokovredne proizvode poput mesa, mleka, kože, dlake i stajnjaka.... Više [+]

Tagovi

Koze Slavica Gojić Salaš Kozarstvo Agro turizam Visoka mlečnost Ishrana koza Novi kupci Zdrava hrana Farma koza Privatna gazdinstva Plasman proizvoda


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić