Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pešter
  • 15.01.2021. 09:00

DZPPS apeluje na Ministarstvo da pomogne pešterskim stočarima

Stanje u stočarstvu na Sjeničko-pešterskoj visoravni posledica je nemara institucija i odsustva strateškog pristupa razvoju stočarstva i ruralnih krajeva Srbije, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 256
  • 225
  • 0

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluje na Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije da hitno pomogne stočare na Sjeničko-pešterskoj visoravni čiji je način stočarstva ugrožen usled loših vremenskih uslova i niske otkupne cene životinja.

Prema svedočenjima stočara sezona pašarenja 2020. bila je veoma loša za tradicionalno stočarstvo koje je primarna delatnost na prostoru ove visoravni. Zima i veći deo proleća bili su sušni, livade nisu bile izdašne kao obično, a nakon toga je usledilo izrazito kišno leto tako da na mnogim mestima kosidbom nije moglo da se obezbedi dovoljno hrane za zimu. U junu i julu dodatne probleme zadao je izuzetno jak i smrtonosan talas epidemije virusa korona, analizira Društvo. 

U divljini Suve planine krave i konji slobodno pasu - vuk je "sanitarac"

Zbog svih problema prouzrokovanih pandemijom opala je i potražnja za jagnjetinom, a najgore je usledilo u oktobru kada se u okolini Novog Pazara pojavila bolest plavog jezika. Ova dodatno otežavajuća okolnost zaustavila je dogovorenu prodaju ovogodišnjih jaganjaca. Stočari ovog kraja su takođe i u nezavidnom položaju u odnosu na nakupce i njihove izuzetno niske otkupne cene.

"Iako je već počela 2021. godina stočari i dalje nisu dobili premije za mleko za 2020. godinu i subvencije po grlu, što je kod velikog broja domaćinstava dovelo do nezadovoljstva, te kritično ugrozilo isplativost stočarstva i opstanak ljudi i njihovih stada", kažu u Društvu.

Nemar institucija i odsustvo strateškog pristupa

Tokom 2020. godine, uprkos epidemiji COVID-19, Društvo je radilo na sprovođenju projekta zaštite vodenih staništa Sjeničko-pešterske visoravni. Tom prilikom ostvareni su brojni kontakti sa lokalnim stanovništvom. U cilju održanja tradicionalnog stočarstva i pašarenja odabranim domaćinstvima donirani su stočarski psi pulini i električne pastirice.

"Kako bi podsticaji od strane države u cilju opstanak ovog i dalje živog ruralnog dela zemlje imali pozitivan efekat apelujemo na nadležne institucije da hitno reaguju i pomognu ugroženim stočarima na prostoru Sjeničko-pešterske visoravni."

Uzgajivači ovaca još uvek nisu dobili subvencije iz 2020. godine?

Najurgentnija je pomoć u otkupu prošlogodišnjih prinova, nabavka hrane i isplata planiranih subvencija i premija.

"Prošlogodišnja kriza primorala je egzistencijalno ugrožene domaćine da u decembru prodaju jagnjad po niskim cenama koje su ispod svake proizvodne računice. Sve ovo posledica je nemara institucija i odsustva strateškog pristupa razvoju stočarstva i ruralnih krajeva Srbije", zaključuju u Društvu.


Izvori

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Tagovi

Sjeničko-pešterska visoravan Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Apel Stočari Isplata subvencija Niske cene


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...