Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kampanja
  • 02.09.2020. 18:00

EFSA pokreće kampanju "Stop afričkoj svinjskoj kugi" u jugoistočnoj Evropi

Kampanja je usmerena na zemlje za koje EFSA smatra da kolektivno obuhvataju takozvanu zabrinjavajuću regiju jer se nalaze u blizini država u kojima je ASK prisutan.

Foto: Depositphotos/borisenkoket88
  • 198
  • 473
  • 0

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) započela je veliku kampanju podizanja svesti i pomoći u zaustavljaju širenja afričke svinjske kuge (ASK) u jugoistočnoj Evropi.

Kampanja je usmerena na zemlje za koje EFSA smatra da kolektivno obuhvataju takozvanu zabrinjavajuću regiju jer se nalaze u blizini država u kojima je ASK prisutan. Tako se na listi osim Albanije, Grčke, Severne Makedonije, Slovenije, Crne Gore našla i Hrvatska, ali i Bosna i Hercegovina, pa i Srbija.

Značajne ekonomske štete

Afrička svinjska kuga (ASK) virusna je bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali je u mnogim zemljama prouzrokovao značajne ekonomske poremećaje. Trenutno ne postoje lekovi i vakcine pa izbijanje može zahtevati eutanaziju velikog broja ovih životinja na farmi u pogođenim područjima.

"Cilj kampanje je podići svest i razumevanje ASK-a u svih devet zemalja. Namenjen je grupama ljudi i pojedinaca koji dolaze u kontakt sa domaćim i divljim svinjama, poput uzgajivača i lovaca“, pojašnjavaju iz Agencije.

Kreće kontrola domaćih svinja zbog afričke kuge

Takođe, sarađivaće ​​sa veterinarskim organizacijama, lovačkim udruženjima, poljoprivrednim grupama, carinicima, graničnom policijom, lokalnim vlastima, turističkim operaterima i putnicima.

Otkriti, sprečiti, prijaviti

Budući da izbijanje ASK-a može da ima tako razorne efekte, otkrivanje, prevencija i izveštavanje su ključni ako želimo da suzbijemo ovu bolest.

"Delićemo informativne datoteke, infografike, objave na društvenim mrežama spremne za upotrebu i druge materijale. Ova inicijativa dopuniće trajne napore Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija da rade na iskorenjivanju bolesti u Evropi“, poručili su iz EFSE.


Tagovi

Afrička svinjska kuga EFSA Klanje Kampanja Domaće svinje Divlje svinje ASK


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.