• Kampanja
  • 02.09.2020. 18:00

EFSA pokreće kampanju "Stop afričkoj svinjskoj kugi" u jugoistočnoj Evropi

Kampanja je usmerena na zemlje za koje EFSA smatra da kolektivno obuhvataju takozvanu zabrinjavajuću regiju jer se nalaze u blizini država u kojima je ASK prisutan.

Foto: Depositphotos/borisenkoket88
  • 178
  • 473
  • 0

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) započela je veliku kampanju podizanja svesti i pomoći u zaustavljaju širenja afričke svinjske kuge (ASK) u jugoistočnoj Evropi.

Kampanja je usmerena na zemlje za koje EFSA smatra da kolektivno obuhvataju takozvanu zabrinjavajuću regiju jer se nalaze u blizini država u kojima je ASK prisutan. Tako se na listi osim Albanije, Grčke, Severne Makedonije, Slovenije, Crne Gore našla i Hrvatska, ali i Bosna i Hercegovina, pa i Srbija.

Značajne ekonomske štete

Afrička svinjska kuga (ASK) virusna je bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali je u mnogim zemljama prouzrokovao značajne ekonomske poremećaje. Trenutno ne postoje lekovi i vakcine pa izbijanje može zahtevati eutanaziju velikog broja ovih životinja na farmi u pogođenim područjima.

"Cilj kampanje je podići svest i razumevanje ASK-a u svih devet zemalja. Namenjen je grupama ljudi i pojedinaca koji dolaze u kontakt sa domaćim i divljim svinjama, poput uzgajivača i lovaca“, pojašnjavaju iz Agencije.

Kreće kontrola domaćih svinja zbog afričke kuge

Takođe, sarađivaće ​​sa veterinarskim organizacijama, lovačkim udruženjima, poljoprivrednim grupama, carinicima, graničnom policijom, lokalnim vlastima, turističkim operaterima i putnicima.

Otkriti, sprečiti, prijaviti

Budući da izbijanje ASK-a može da ima tako razorne efekte, otkrivanje, prevencija i izveštavanje su ključni ako želimo da suzbijemo ovu bolest.

"Delićemo informativne datoteke, infografike, objave na društvenim mrežama spremne za upotrebu i druge materijale. Ova inicijativa dopuniće trajne napore Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija da rade na iskorenjivanju bolesti u Evropi“, poručili su iz EFSE.


Tagovi

Afrička svinjska kuga EFSA Klanje Kampanja Domaće svinje Divlje svinje ASK


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čista parcela bez korova je važan preduslov za kvalitetan rod. Prisustvo semena korova se na otkupnim mestima pri prijemu ne utvrđuje posebno, već se izražava kao ukupan sadržaj nečistoća. Pšenica je specifična kultura u kojoj je njihovo pr... Više [+]