Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinje u Španiji
  • 08.09.2018. 09:00

Ekološki problem: Španija ima više svinja nego ljudi

Uzgoj svinja znači potrošnju ogromne količine vode u zemlji koja je često pod uticajem suše, s obzirom na to da svaka svinja pije oko 15 litara vode na dan. 

Foto: Pixabay/Pexels
  • 726
  • 48
  • 0

Ministarstvo za zaštitu životne sredine saopštilo je da je broj svinja u Španniji premašio broj ljudi. U zemlji sada ima 50 miliona svinja naspram 46,5 miliona stanovnika, odnosno za 3,5 miliona ih je više.

Podaci pokazuju da je broj svinja povećan za oko devet miliona od 2013. i sve su veće bojazni oko ekoloških uticaja te industrije, koja je u 2017. isporučila više od četiri miliona tona proizvoda od svinja i time ostvarila prihod od šest milijardi evra.

Svinje troše ogromne količine vode

Uzgoj svinja postao je ključan doprinos stočarskoj proizvodnji, ali je ujedno postao četvrti po veličini generator gasova sa efektom staklene bašte u Španiji nakon transporta, proizvodnje električne energije i industrije, piše The Guardian.

Uzgoj svinja takođe znači potrošnju ogromne količine vode, u zemlji koja je često pod uticajem suše, s obzirom na to da svaka svinja pije oko 15 litara vode na dan. Nitrati iz otpadnih proizvoda životinja takođerpočinju da zagađuju ​​podzemne vode, kažu strušnjaci.

Španci jedu oko 21 kg svinjetine svake godine, a nacionalna ljubav prema svinjama datira hiljadama godina unatrag.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Izvori

The Guardian


Tagovi

Svinje Španjolska Broj stanovnika Svinjogojstvo


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!