Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mleka
  • 25.12.2017. 10:00

Ekstra klasom mleka do dodatnih subvencija

Plan Ministarstva poljoprivrede je da podstakne stočare da proizvode mleko ekstra klase, što se postiže pre svega higijenom muže. Pravi primer takve proizvodnje je porodica Milenković, iz sela Drćevca, kod Leskovca.

Foto: melkmaschine de / Flickr
  • 359
  • 19
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, Institut za nauku i prehrambene tehnologije i Poljoprivredna savetodavna stručna služba Srbije zajednički su realizovali projekat nazvan "Higijenom muže do povećanja kvaliteta mleka".

Kako prenosi RTS, tom prilikom su za farmere organizovane specijalizovane obuke, a na primeru Jablaničkog okruga, u kojem prema zvaničnim podacima ima oko 13.000 krava, analize mleka nakon tih obuka pokazale su mnogo bolje rezultate, kada je reč o kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti mleka.

Higijenom do mleka ekstra klase

Porodica Milenković, iz sela Drćevca, kod Leskovca, na svojoj farmi hrani 11 muznih krava, a kako kažu prva muža počinje u svitanje. Štala im je "kao apoteka", krave svakodnevno timare, a leti ih i kupaju bar jednom sedmično. Mleko nakon muže odlažu u laktofriz i čuvaju na temperaturi od 4°C, dok ga ne predaju mlekari. Dnevno se sa farme Milenkovića mlekari isporuči između 140 i 180 litara mleka, a kako napominje Marija Milenković, kada je o higijeni reč, ništa se ne prepušta slučaju. Sve se redovno dezinfikuje: ruke, vime, muzilica, pa se tako za kratko vreme od mleka treće klase uspeli da dođu do mleka ekstra klase.

I kvalitet hrane veoma važan

Domaćin Bojan Milenković dodaje da i hrana takođe mora biti odličnog kvaliteta. Stočnu hranu Milenkovići sami spremaju. Oni obrađuju 20 ha zemlje. Bojan napominje da njihove krave dnevno obrok pojedu oko pola tone hrane, a od toga oko 80 kg koncentrata, 300 kg silaže i oko 100 kg lucerke.

Lakše je uz subvencije

Farma Milenković je jedna od retkih u Jablaničkom okrugu koja ima zaokruženu stročarsku proizvodnju. Osim proizvodnje mleka, oni takođe tove junad i svinje. Na porodičnom gazdinstvu od jutra do mraka složno rade tri generacije ukućana. Međutim, prema rečima Zorana Milenkovića, tešku situaciju u stočarstvu donekle olakšavaju subvencije. Da nije njih bilo bi loše, a uz subvencije nekako uspevaju da opstanu i održe proizvodnju.

Plan Ministarstva poljoprivrede: Više mleka ekstra klase

Milenkovići ubuduće mogu da računaju na još jednu subvenciju. Plan Ministarstva poljoprivrede je da podstakne stočare da proizvode mleko ekstra klase, što postiže pre svega higijenom muže. U proteklih šest meseci, koliko je trajao projekat, inženjer stočarstva Dejan Ranđelović obučavao je tridesetak farmera. On ističe da je tokom projekta 65 gazdinastava proizvelo mleko ekstra klase do 100.000 mikroorganizama i do 400.000 somatskih ćelija u jednom mililitru mleka. Prema njegovim rečima, dobra higijenska praksa je put do povećanja kvaliteta mleka, a to je, kako napominje Ranđelović, interes svih, a naročito stočara, jer će tada i otkupna cena biti veća.

Foto: melkmaschine de / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Mleko Mlekarstvo Stočarstvo Agroklub Bojan Milenković Marija Milenković Zoran Milenković Leskovac Drćevac Higijena Higijena muže Srbija Mlečno govedarstvo Muzne krave Mlekare Jablanički okrug Ekstra klasa Ministarstvo poljoprivrede Dejan


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta