Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tovno govedarstvo
  • 05.06.2017. 14:00

Embriotransfer za 30 teladi tokom života krave

Embriotransfer je tehnologija kojom se embrion, koji je formiran od roditelja koji imaju visoki genetski potencijal, vadi iz krave koja je donor i ubacuje u kravu koja je primalac.

Foto: Jai
  • 1.941
  • 462
  • 0

Embriotransfer je postupak koji omogućuje da krave, koje inače imaju pet do šest teljenja godišnje, broj teladi podignu na 30. Embrion, koji je formiran od roditelja koji imaju visoki genetski potencijal, vadi se iz krave koja je donor i ubacuje u kravu koja je primalac.

Na ovaj način, svako grlo će moći da donese na svet telad koja će imati vrhunsku genetiku.

Grla rase limuzin

Procenjuje se da će, kada ovaj postupak bude primenjivan na farmama, stočari u Srbiji uzgajati limuzin rasu. Ona ima odlične tovne i klanične karakteristike. Tako će se količina govedine, koju možemo da izvezemo u EU, značajno povećati, piše Dnevnik.

Projekat novosadskog Poljoprivrednog fakuteta

Embriotransfer je počeo da se primenjuje kod nas nakon 30 godina, zahvaljujući projektu Departmana za stočarstvo, Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Profesor govedarstva, dr Denis Kučević, rekao je da se do kraja godine planira odabir gazdinstava, koja ispunjavaju uslove i koja kontrolišu odgajivačke organizacije:

"Oni koji žele saradnju, moraće da potpišu ugovor sa Fakultetom. Grla neće moći da se otuđuju, niti da idu na klanje, u periodu od pet godina. Cilj je da stvorimo kvalitetna priplodna tovna grla, koja će koristiti za reprodukciju i širenje najboljih genetskih komponenti".

Foto: Jai79 / Pixabay


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Limuzin rasa Denis Kučević Embrion Genetika Departman za stočarstvo Embriotransfer


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.