Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana preživara
  • 28.02.2022. 07:30

EU odobrila prvi aditiv za smanjenje metana kod mlečnih krava

Ovo je prvi put da se na tržištu EU odobrio ovakav dodatak stočnoj hrani.

Foto: Depositphotos/ahavelaar
  • 113
  • 26
  • 0

Države članice Evropske unije su odobrile stavljanje u promet inovativnog aditiva, dodatka stočnoj hrani, za krave muzare koji smanjuje emisiju metana.

Bovaer, aditiv za stočnu hranu koji je razvila holandska kompanija DSM, odobren je 23. februara od strane Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje (scoPAFF), a koji okuplja predstavnike zemalja članica EU27, navodi Euroactiv

Prvi aditiv takve namene

Emisija gasova iz preživara, kao što su mlečna i tovna grla, smatra se najznačajnijim izvorom metana u smislu uticaja ljudskih aktivnosti.

"Smanjenje emisije metana u poljoprivredi ključno je u našoj borbi protiv klimatskih promena i današnje odobrenje je konkretan primer onoga što možemo postići novim poljoprivrednim inovacijama", komentarisala je najavu odobrenja poverenica za zdravlje i bezbednost hrane, Stela Kiriakides.

Ovo je prvi put da će se nakon upisa u registar EU ovakav aditiv za stočnu hranu plasirati na tržište što otvara put transformaciji tržišta mleka i mlečnih proizvoda. To bi mogao biti korak ka održivoj proizvodnji mleka koji farmerima, mlekarskoj industriji i trgovcima na malo daje pouzdan i siguran proizvod koji smanjuje karbonski otisak mlekarske proizvodnje.

Smanjuje emisiju metana do 30 odsto

Cilj ovog dodatka hrani je suzbijanje delovanja enzima koji pokreće stvaranje metana u buragu krave. Prema DSM-u, on smanjuje emisiju tog gasa u crevima za približno 30 odsto za mlečne krave i čak 90 odsto za tovna grla.

Metan je gas staklene bašte (GHG) koji ima veću moć hvatanja toplote od karbondioksida, zadržavajući 84 puta više toplote tokom 20 godina.

Bovaer bi trebalo da doprinese ozelenjavanju poljoprivrede EU i ciljevima Strategije Farm to Fork. Kako je navedeno u potvrdi odobrenja Evropske komisije, on je siguran za upotrebu bez uticaja na kvalitet mlečnih proizvoda i prvi je takve vrste koji je dostupan unutar EU, a koji može da smanji emisiju metana. Proizvod je već dobio regulatorno zeleno svetlo za marketing od brazilskih i kineskih vlasti.

Naučna procena, koju je zatražila Komisija, zaključila je da je aditiv efikasan u smanjenju emisije metana kod mlečnih krava pod predloženim uslovima upotrebe, kao i za ostale preživare koji se koriste za proizvodnju i reprodukciju mleka.


Tagovi

Stočna hrana Bovaer Aditiv Emisija metana Mlečne krave Tovna junad


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rudnik i sva njegova lepota, a srne u potrazi za vodom ne prezaju od nikoga. Četvrtaste bale sena na sve vise parcela zamenile su popularne rol bale koje su prema rečima poljoprivrednika dosta praktičnije i lakše za skladištenje.