Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjsko meso
  • 26.01.2023. 15:00

EU svinjarstvo je u ozbiljnim poteškoćama - osnovana grupa za rešavanje problema

Osnovana je Evropska grupa za dogovor o proizvodnji svinjskog mesa. Donete su i ključne preporuke.

Foto: Depositphotos/taxzi
  • 198
  • 63
  • 0

Sektor proizvodnje svinjskog mesa u Evropskoj uniji već mesecima nailazi na ozbiljne ekonomske poteškoće zbog kombinacije više faktora, uključujući sanitarna ograničenja vezana za Covid-19. Desilo se i usporavanje izvoza u Kinu, dok se afrička svinjska kuga proširila na više država članica. Istovremeno su poskupili inputi, a proizvodnju su dodatno slabili problemi u snabdevanju. Stanje je dodatno zakomplikovano sukobima u Ukrajini, visokim cenama hrane i energenata.

Cene svinjetine su porasle, a to je uticalo na potražnju potrošača. Problemi su nadilazili sezonske fluktuacije koje se dešavaju u ovoj proizvodnji.

Stoga je poslednjih deset meseci održan niz sastanaka kojima se želelo dati dubinski uvid u sve aspekte sektora posebnim osvrtom na njegovu održivost. Nakon svega, sredinom januara osnovana je Evropska grupa za dogovor o proizvodnji svinjskog mesa. 

Ključne preporuke

Donete su i ključne preporuke za održiviji sektor, a koje uključuju podsticanje država članica da koriste sve dostupne alate ZPP-a. Što se tiče ekoloških izazova, predlaže se razvoj okvira za upravljanjem stajskim đubrivom i podrška lokalnim rešenjima za biogas koja se temelji na osoci, ostacima i otpadu.

Kada je reč o zdravlju životinja, efikasne biosigurnosne mere i upravljanje divljim svinjama mogu se poboljšati nacionalnim akcijskim planovima i sprovođenjem svih dostupnih alata, uključujući ZPP. U temi vezanoj za dobrobiti životinja, fokus je stavljen na održavanje naučno utemeljenog pristupa u svim regulatornim koracima i promovisanje EU standarda, posebno u okviru sporazuma o slobodnoj trgovini.

Više detalja o preporukama potražite na ovom linku

Dosadašnjim radom i zaključcima zadovoljni su i u krovnom udruženju poljoprivrednika EU Copa i Cogeca. Posebno pozdravljaju naglasak Komisije da uprkos spremnosti sektora za bolje standarde dobrobiti životinja, nisu zaboravili da takve aktivnosti zahtevaju dodatne troškove i vreme.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Proizvodnja svinjskog mesa Svinjetina Copa i Cogeca Preporuke Evropska komisija Svinjarstvo EU svinjarstvo Poteškoće u svinjarstvu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.