Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU vesti
  • 02.08.2023. 15:00

Evropski parlament: Stočarstvo se neće upoređivati sa industrijom

Plenarna sednica je odbacila predlog Evropske komisije. Tekst Zakona do jeseni.

Foto: Ranka Vojnović
  • 171
  • 45
  • 0

Plenarna sednica Evropskog parlamenta odbacila je predlog da se stočarstvo uporedi sa industrijama koje najviše zagađuju, primoravajući ih da poštuju ista pravila u pogledu zaštite životne sredine, izveštava Agronotizie. Evropska komisija predvidela je to u predlogu revizije Direktive o industrijskim emisijama. Komisija za poljoprivredu Evropskog parlamenta glasala je protiv predloga Komisije. Sa 367 glasova za, 245 protiv i 16 uzdržanih, evropski parlamentarci su odlučili da ostanu nepromenjena pravila u pogledu stočarstva.

Izuzeto je stočarstvo

Ovim je stočarstvo izuzeto iz dosadašnjih odluka. Farme svinja sa više od 2.000 grla (preko 30 kg) ili s više od 750 mesta za krmače i farme živine sa preko 40.000 grla moraju da se pridržavaju ograničenja sličnim onima u industrijskim.

Paolo De Kastro, evropski parlamentarac, je rekao da je izbegnuta naučna i praktična greška, koja bi ugrozila decenije napretka u lancu nabavke goveda, gde su postignuti najviši standardi proizvodnje i dobrobiti životinja.

Poljoprivredne organizacije su istakle značaj ovakve odluke na stočarstvo, jer bi suprotna odlika dovela do zatvaranja brojnih farmi i favorizovanja uvoza iz trećih zemalja.

Zakon početkom jeseni

Evropski parlament će sada morati da počne pregovore sa Većem kako bi došao do konačnog teksta zakona, koji se očekuje do početka jeseni. Očekuje se da će Komisija uzeti u obzir glasanje Parlamenta i povući svoj prvobitni predlog. Održaće se razgovori između Parlamenta, Komisije i Veća ministara za životnu sredinu, što će biti prilika pronalaženja konsenzusa.


Tagovi

Evropski parlament Evropska komisija Stočarstvo Direktiva o industrijskim emisijama Emisije štetnih gasova Uzgajanje stoke


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.