• Koke nosilje
  • 05.08.2017. 11:00

Faktori za kvalitetniju proizvodnju jaja

Koliko će jaje biti krupno, zavisi od sadržaja proteina u obroku koka nosilja. Sledeći faktori su osvetljenost, kao i temperatura u živinarniku.

Foto: U.S. Department of Agriculture / Flickr
  • 1.644
  • 143
  • 0

Neujednačenost u krupnoći i kvalitetu proizvedenih jaja, problem je za mnoge koji imaju koke nosilje. Mnogi veruju da je to prirodna pojava ili odlika rase. Ipak, na ovu situaciju se može uticati.

Koliko će jaje biti krupno, zavisi od sadržaja proteina u obroku koka nosilja. Sledeći faktori su osvetljenost, kao i temperatura u živinarniku.

Pravilno doziranje proteina

Ukoliko se protein pravilno dozira, koke bolje iskorištavaju hranu. Ako to nije slučaj, dolazi do manje prehrane i do smanjenja jajne mase.

"Količinom sirovog proteina od 14 do 20 grama u dnevnim obrocima, nosilje postžu pozitivan efekat u boljoj iskorišćenosti hraniva, postiže se veća nosivost i krupnoća jaja", piše za PSSS dipl.ing.pol. Predrag Janković.

Temperatura i osvetljenost živinarnika

Dužina osvetljenja za koke nosilje trebalo bi da bude od 12 do 14 sati dnevno. U toku faze nosivosti ovo bi trebalo menjati, tako da na početku osvetljenost bude kraće, a potom da se postepeno produžava.

Optimalna temperatura kreće se u rasponu od 10 do 20 stepeni. Maksimalna nosivost postiže se pri temperaturama između 13 i 16 stepeni. Za maksimalnu krupnoću jaja potrebna je temperatura od oko 10 stepeni. Nosilja će najbolje jesti kada je temperatura u živinarniku između 18 do 19 stepeni.

Foto: U.S. Department of Agriculture / Flickr


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Jaja Koke nosilje Temperatura Ishrana Osvetljenost Živinarnik Proteini Predrag Janković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pošto volim sok od zove, proletos sam otkinula nekoliko grančica, stajale u vodi neko vreme, dve pustile korenje. Letos rasle u saksijama i sad presađene. :-D