Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi francuskih stočara
  • 21.07.2015. 19:00

Francuska vlada priprema plan za spas stočarstva

Nezadovoljni stočari u Francuskoj podigli su u znak protesta barikade širom zemlje. Francuska vlada priprema hitan plan za spas stočarstva koji će ponuditi poljoprivrednicima.

Foto: depositphotos.com
  • 101
  • 2
  • 0

Francuska vlada, suočena sa nezadovoljnim stočarima koji su u znak protesta podigli barikade širom zemlje, priprema hitan plan koji će ponuditi poljoprivrednicima.

Dugo očekivani izveštaj o cenama junetine podneće nezavisni posrednik večeras francuskom ministru poljoprivede Stefanu Le Folu. Francuski predsednik Fransoa Oland danas je saopštio da će hitan plan, na kome vlada od subote ubrzano radi, biti podnet sutra savetu ministra.

Stočari iz Normandije blokirali su traktorima prilaz Kanu i Evreu, Mon Sent Mišelu kao i mostovima u Normandiji i Tankarvilu, prenosi AFP. Nezadovoljni seljaci štrajku takođe na autoputevima i lokalnim putevima širom pokrajine Normadija.

Protest se širi po celoj Francuskoj, seljaci iz Pikardije, nezadovoljni cenom mleka, blokiraju put ka Abevilu i Amijenu, a poljoprivrednici sa jugozapada zemlje zatvaraju prilaze glavnim saobraćajnicama.

Problem leži u cenama mleka i mesa

Suština problema je u cenama mleka i mesa koje su suviše niske da bi se pokrili troškovi proizvodnje, i ta pitanja moraju da se reše na nacionalnom nivou, ocenio je francuski ministar poljoprivrede, koji je odbio da poseti Normandiju kako bi se susreo sa lokalnim stočarima.

Među najavljenim merama vlade pominju se i mere o razduživanju stočara, čiji dug iznosi oko milijardu evra. Le Fol je nedavno ocenio da je deset odsto stočara, odnosno 22.000 njih, na ivici propasti.

Udruženje francuskih stočara FNSEA ne očekuje od vlade plan pomoć, već odluku o pravednijim cenama. Na osnovu izveštaja nezavisnog posrednika, vlada će prosuditi ko krši sporazum o cenama junetine, koji je donet 17. juna, odnosno da li to čine veliki distributivni lanci ili mesarska industrija.

Sporazumom je predviđen rast cena mesa po kilogramu od pet centi nedeljno, što bi do sada iznosilo 4,50 evra. Međutim, meso je poskupelo sve ukupno tek sedam centi. "Razgovaraćemo sa svim stranama o tome šta treba učiniti kako bi dogovor o cenama bio ispunjen", izjavio je ministar.

Predstavnici francuskih stočara upozoravaju da je posebno zabrinjavajuća situacija u mlekarskom sektoru, gde će 40 odsto farmera koji se bave proizvodnjom mleka otići za deset godina u penziju.

Foto: depositphotos.com; jazavac


Izvori

Tanjug


Tagovi

Francuska Stočari Poljoprivrednici Barikade Protesti Vlada Proizvodnja mleka Mlekarski sektor Cena mesa FNSEA LeFol