Nije lako kada ovce počnu da se jagnje. Na mladim stočarima je da zbrinu jagnjad na pravi način i odgaje ih. Stručnjaci kažu da je prvih šest meseci od presudne važnosti.
Prvih šest meseci najvažniji su u životu jagnjeta. Normalan dalji rast i razvoj zavisi, pre svega, od pravilne ishrane od momenta kada se ojagnji, pa sve do polovine prve godine života.
Stariji stočari sa dosta iskustva nepogrešivo znaju šta treba da rade, ali u poslednje vreme sve je više mlađih stočara koji profesionalno ili rekreativno gaje stada ovaca.
Najveći problem je kada se ovca ojagnji, a oni nemaju iskustva. Goran Joksić, diplomirani inženjer stočarstva iz Poljoprivredne stručne službe Kragujevcu, kaže da je prvo pravilo jagnje odmah zadojiti kolostrumom - prvim mlekom i da je to najvažnije u celom procesu:
"Jagnjad sisaju na svaki sat u toku prve dve nedelje. U to vreme majčino mleko je i jedina hrana za jagnjad. Ukoliko imaju manju ili slabašniju jagnjad, što opet moraju da procene na osnovu vitalnosti, potrebno ih je prihranjivati. Posle druge nedelje obavezna je prihrana sa svu jagnjad u toru. To može da bude seno lucerke ili crvene deteline, zatim koncentrat od žitarica u kome obavezno mora da bude ovsa i uljanih sačmi".
Koncentrat se, dodaje Joksić, daje po volji, ali je u samom startu dovoljno svega 10 do 20 grama. Već na kraju drugog meseca ta količina je od 200 do 300 grama dnevno po jagnjetu.
"Posle ovoga se količina koncentrata ne povećava, već samo količina sena i silaže. Ako ima i senaže i to je odlična hrana. Jagnjad se, ako je moguće, izvode na pašu posle mesec i po dana sa ostalim ovcama. Važno je znati da zelena trava i kretanje po vazduhu povoljno utiču na rast i razvoj jagnjadi", savetuje ovaj stručnjak.
Količina mleka kod ovaca se osetno smanjuje od trećeg meseca laktacije i to je vreme kada treba dodatno obratiti pažnju na kvalitet ishrane, naročito u belančevinama.
Jagnjad hranjena na ovaj način postižu prirast od 200 do 300 grama dnevno u periodu odlučivanja. A zalučuju se sa tri meseca starosti. Odbijanje jagnjadi od sisanja je takođe proces i on otprilike traje oko mesec dana. Potrebno je malo strpljenja kako bi se navikli na promenu i prilagodili drugačijoj hrani", kaže Joksić.
Osim pravilne ishrane, za jagnjad je najbolje da odmah po rođenju smestiti o odvojeni boks sa majkom. Idealno bi bilo da stočari sjagnjenu ovcu odvoje i deset dana pre jagnjenja. Ukoliko nije moguće da svako jagnje bude u svom boksu, onda ovce sa mladima treba držati u manjih grupama, od 10 do 20 ovaca i to najmanje desetak dana po jagnjenju. One ovce koje su se obliznile treba držati odvojeno.
Objekti za gajenje ovaca sa jagnjadima moraju da budu prostrani. Oko 1,5 metara kvadratnih poda je idealno za ovcu sa jednim jagnjetom. Ukoliko je obliznila ta površina je oko 1,75 kvadratnih metara. I potrebno im je dosta svežeg vazduha, kao i prostirke od slame, otprilike 1,5 kilograma po ovci", kaže Goran Joksić
Iskusniji znaju, a mlađima savet da jagnjad obavezno po rođenju upišu u matične knjige. Stočarima je za to potrebno da znaju broj oca i majke, kao i masu tela jagnjeta pri rođenju.
Foto: Biljana Nenković
Povezana biljna vrsta
Sinonim: - | Engleski naziv: Red clover | Latinski naziv: Trifolium pratense L.
Crvena detelina najpre se koristila kao lekovita biljka, a danas se gaji kao visoko cenjena krmna kultura. Daje veoma stabilnu krmu i u zemljištu ostavlja oko 100 kg/ha azota, što... Više [+]Tagovi
Autorka