Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koke nosilje
  • 21.01.2024. 10:00

Gajenje koka nosilja: Za proizvodnju jaja bitan je kvalitet vode, hrane, ali i okruženje

Hrana treba da im je uvek na raspolaganju, a vode zahtevaju dvostruko više od količine pojedene hrane.

Foto: (Foto: Bigstock/VBaleha)
  • 229
  • 38
  • 0

Proizvodnja jaja je jedna od najintenzivnijih proizvodnji, jer nosilja u toku godine snese 10 puta više jajne mase nego što je njena telesna masa. Uzgoj čak i nekoliko kokošaka na gazdinstvu je, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Kosovska Mitrovica Kosovka Jakšić, višestruko isplativ posao (uvek sveža jaja i meso). Pored toga, koke su izuzetni čistači zemljišta.

"Vole da se kreću i čeprkaju po dvorištu u potrazi za slasnim zalogajem, da se kupaju u prašini. Ako im okruženje odgovara proizvodiće više jaja. Ekstenzivan način držanja koka kod nas je prilično raširen na seoskim domaćinstvima", kaže Jakšićeva i dodaje da su one obično smeštene u improvizovanim objektima, najčešće napravljenim od dasaka, ređe su oni zidani. 

Proizvodnja jaja: Kako produžiti proizvodni vek koka nosilja?

Podsetimo, vrlo je važno da objekat u kojem se drže nosilje bude topao - sa temperaturom od 12 do 18 stepeni koja ne bi trebalo da oscilira, suv, sa dobrom ventilacijom i dobrom zaštitom od grabljivaca. Stelja uvek treba da bude suva, a vlaga je nepoželjna sa obzirom na to da utiče na kvalitet jaja i samo zdravlje koka.

Zahtevaju dvostruko više vode od hrane

Ishrana ovih koka je, kako kaže, na polju tokom dana uz dohranjivanje zrnastom hramon. 

"Hrana mora da bude kvalitetna, odnosno ne sme da bude plesniva, žižljiva, trula, sa otrovnim semenjem i slično. Nosilje se obično hrane po volji, tj. hrana treba da im je uvek na raspolaganju. One zahtevaju dvostruko više vode od količine pojedene hrane. Zato treba uvek da imaju na raspolaganju vodu za piće dobrog kvaliteta, takvu koju mogu da piju i ljudi", navodi savetodavac i dodaje da u slučaju nestanka vode vrlo brzo prestaje nošenje.

Hrana mora da bude kvalitetna, ne sme da bude plesniva, žižljiva, trula (Depositphotos/zlikovec)

Pojilice moraju da se peru i dezinfikuju jednom nedeljno. Tokom letnjeg perioda vodu treba držati u senci kako se nebi zagrevala. Koke mogu da izdrže bez hrane po nekoliko dana, ali bez vode ne mogu

Povremeno davati i voće i povrće

Gazdinstva koja poseduju sopstvena energetska hraniva (kukuruz, pšenica, ječam) mogu da koriste i dopunsku smešu (koncentrovana smeša) koja sadrži proteine visoke biološke vrednosti, makro i mikro elemente, vitamine i dozvoljene dodatke, tako da pomešana sa kukuruznom prekrupom daje optimalno izbalansiran obrok (na 40 kg koncentrata dodati 60 kg žitarica).

"Ishranom moraju da se zadovolje njihove potrebe za energijom, proteinima, mineralima, vitaminima i drugim neophodnim materijama. Korišćenjem potpunih smeša za koke nosilje - 16 odsto proteina, obezbeđuje se maksimalna nosivost krupnih jaja, čvrste i glatke ljuske, kvalitetno obojeno žumance i viskozno belance i sve to uz optimalno iskorišćavanje hrane", navodi Jakšićeva i dodaje da im takođe treba povremeno davati i sveže voće i povrće (iz sopstvene proizvodnje).

Zimske nosilje moraju biti "fit" jer debele koke ne nose jaja?

Kvalitet ljuske biće bolji ako se koristi smeša sa većim sadržajem kalcijuma i nešto manjim sadržajem fosfora, ako se poveća količina hrane koja se daje popodne i ako se tokom noći obezbede jedan do dva sata svetlosti, kako bi se omogućilo da u vreme formiranja ljuske jajeta kokoške uzimaju više hrane, pa i kalcijuma, posebno u vidu zrna kalcijum karbonata.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Proizvodnja jaja Kosovka Jakšić Ishrana koka Koke nosilje


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva