Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koke nosilje
  • 01.12.2023. 07:30

Proizvodnja jaja: Kako produžiti proizvodni vek koka nosilja?

Savremen način uzgoja donose hibridne kokoške čija se nosivost kreće od 420 do 440 jaja u 72 nedelje. Uz optimalan uzgoj ona može doći i do 100 sedmica.

Foto: Depositphotos/zlikovec
  • 290
  • 31
  • 0

Proizvodnja jaja može biti unosan posao, a na ekonomičnost utiče dužina života koka nosilja ili trajanje isplativosti držanja.

Savremen način uzgoja donose hibridne kokoške čija se nosivost kreće od 420 do 440 jaja u 500 proizvodnih dana, odnosno do 72 sedmice. To omogućava produžavanje njihovog proizvodnog ciklusa.

Briga o pilićima od prvog dana

Zbog dužeg perioda njihovog držanja sve su važniji faktori kao što su smrtnost, zdravlje životinja, stabilnost perja i slično, navodi Agrarheute

"Postoji potencijal za duži period držanja nosilja", rekla je dr Birgit Spindler iz Veterinarskog univerziteta u Hanoveru na DLG živinarskoj konferenciji u Celeu. Smatra da je optimalan uzgoj odlučujući faktor za držanje do 95. ili čak 100. nedelja.

Osnova za dug život se postavlja u ranim fazama držanja pilića i tranzitnog perioda do trideset pete sedmice života. Dr Spindler ističe da način uzgoja ima velikog uticaja na nosivost, zdravlje, poremećaje ponašanja i smrtnost.

Može se podeliti u dve faze. Kod mladih životinja do pete sedmice se razvijaju organi, što je preduslov za visoku nosivost. U drugoj fazi  dolazi do rasta skeleta i mišića, što određuje kasniji kapacitet unosa hrane. Tada treba da dostignu ciljnu težinu i do 15. nedelje života postignu uniformnost od preko 85 odsto.

Izazovi produženog držanja

Produženje perioda držanja izvan uobičajenog sa jedne godine nošenja na 70 do 75 sedmica predstavlja posebne izazove za živinare. Neophodno je ispuniti određene uslove:

  • stabilno zdravstveno stanje životinja sa niskim mortalitetom manjim od šest odsto;
  • nosivost bi i dalje trebalo da bude najmanje 85 odsto u 75. sedmici:
  • ljuska mora imati visoku stabilnost i sekundarni sadržaj (membrana i drugo) manji od šest odsto; 
  • dobra operjanost i bez problema u ponašanju, što znači da ne sme pokazivati znakove kanibalizma.

Ključni faktori da bi se to postiglo su kvalitet hrane, zdravlje i ponašanje kokošaka. U jatima sa problemima u ponašanju i mnogo kljucanja dovodi se u pitanje produžavanje perioda držanja.

Zašto kokoške kljucaju jaja i kako ih od toga odviknuti?

Spindler je naglasila i da je sa stanovišta dobrobiti, sve veći trend induciranog prekida u nošenju jaja, odnosno mitarenja, prilično kontroverzan jer je veliki stres i teret za životinje. Pauza za polaganje trebalo bi da bude samo izuzetak, a cilj bi umesto toga trebalo da bude produženi period ležanja bez pauze.

Na izazove se može naići posebno u poslednjoj trećini perioda, što dovodi do pada postojanosti nosivosti, smanjene stabilnosti ljuske jajeta, povećanja mortaliteta i sve većeg rizika od oštećenja perja.


Tagovi

Proizvodnja jaja Nosivost jaja Dužina života nesilica Uzgoj pilića Zdravlje kokoški Koke nosilje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.