Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 16.11.2023. 11:30

Gde je sve u Evropi izbio ptičji grip? Komšijama najkritičnije

Ptičji grip se širi. Već su tri mađarske opštine zahvaćene, a pojavila se i u Italiji.

Foto: Depositphotos/kolesnikovserg
  • 80
  • 19
  • 0

Najnovija vest o izbijanju ptičjeg gripa nakon Hrvatske, dolazi iz Italije. Svetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH) je u sredu prijavila izbijanje visokopatogenog ptičjeg gripa H5N1 na farmi u severoistočnom delu zemlje. Kako navodi Reuters, uginulo je deset jedinki živine na poljoprivrednom gazdinstvu u mestu Sant' Urbano, u regiji Veneto

Rapidno se širi Mađarskom

No, ova se bolest rapidno širi Mađarskom. Prvo je izbila na farmi tovnih pataka, na severoistoku zemlje, 8. novembra, nakon toga je počela da se kreće prema zapadu i jugu. Početkom ove nedelje je otkrivena u dve opštine, Boršod-Abauj-Zemplen i Bač-Kiškun, koja graniči sa Srbijom. Na prvoj je lokaciji usmrćeno 6.000 gusaka, a na drugoj 7.100 pataka gde je infekcija otkrivena iz obaveznog uzorka brisa pre klanja. 

Ptičji grip na kanalu Vizelj kod Borče - potvrđen kod uginulih labudova

Mađarska laboratorija Nacionalne kancelarije za bezbednost hrane Nebih u utorak je objavio da je bolest stigla i u opštinu Čongrad-Čanad, na jugoistoku zemlje. U jatu priplodnih gusaka od oko 6.000 životinja pojavili su se, "klasični" znakovi zaraze, kao što je povećana smrtnost, smanjena potrošnja hrane i vode i slično, a koji su ukazivali na moguću infekciju. Sve će životinje biti eutanazirane. 

U Holandiji i na Antarktik

Ovaj mesec je otkrivena i u Holandiji, i to na tri lokacije. Tamo je zbog toga ponovo uvedena obaveza zatvaranja komercijalno uzgajane živine. 

Zabrinjavajuće je što je ptičji grip ove jeseni stigao i do Antarktika. Virus je pronađen u populaciji ptice čistačice zvane smeđi pomornik na Ptičijem ostrvu. Te su ga selice verovatno donele sa sobom iz Južne Amerike gde je bolest široko rasprostranjena i već je samo u Čileu i Peruu ubila oko 500.000 morskih ptica i 20.000 morskih lavova.


Tagovi

Zaraza Mađarska Italija H5N1 Holandija Evropa Ptičji grip


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]