Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Registrovanje goveda
  • 09.01.2017. 20:00

Goveda u Indiji dobijaju jedinstvene brojeve

Cilj označavanja goveda je bolja kontrola kretanja stoke, vakcinisanje, ali i povećanje mlečnosti, kao i istovremeno povećanje prihoda stočara.

Foto: Pixabay / JudaM
  • 1.241
  • 52
  • 0

Krave i bikovi u Indiji dobiće svoj jedinstveni broj od 12 znakova, kao i čip na kome će biti evidentirane sve informacije o životinji. Indija je odlučila da tokom ove godine regisrtruje sve krave i bikove na svojoj teritoriji.

Kako navodi economictimes, Vlada je poslala na teren više od 10.000 veterinarskih tehničara kako bi popisali više od 88 miliona grla širom Indije. Cilj je bolja kontrola kretanja stoke, vakcinisanje, ali i povećanje mlečnosti, kao i istovremeno povećanje prihoda stočara.

Tehničari su obučeni za označavanje životinja. Poliuretanska žuta oznaka pričvršćuje se aplikatorom u unutrašnjost uha goveda. Otporna je na temperature, ne može se ukloniti ključem i dizajnirana je da traje godinama. Vlada tvrdi da oznaka teži svega osam grama kako bi označavanje bilo što manje stresno za životinje.

Nakon što krava dobije "matični broj", koji sadrži i čip putem kojeg je povezana s bazom u računaru, vlasnik dobija životinjsku zdravstvenu kartu. Inače, Indija ima gotovo 41 milion bikova i 47 miliona autohtonih i ukrštenih rasa mlečnih krava.

Foto: Pixabay / JudaM


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!