• Tov junadi i proizvodnja mleka
  • 07.09.2017. 16:15

Govedarstvo u selu Rutevac

Vučkovići iz sela Rutevac porodično se bave govedarstvom. Odustali su od tova junadi, pa se ovim sada bave uslužno, a nade polažu u mlečno govedarstvo.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 365
  • 26
  • 0

Porodica Vučković ima ratarsku i stočarsku proizvodnju u selu Rutevac, u Aleksinačkom okrugu. Na oko sedam hektara imaju detelinu za ishranu krava muzara, kukuruz za silažu na 17 hektara, pšenicu na 15 hektara, ječam na oko pet hektara i ovas na jednom hektaru.

"Nešto smo od zemlje kupovali, a nešto je u zakupu. Krenuli smo sa tovom junadi, a sada se bavimo i mlečnim govedarstvom. U proseku imamo 60 bikova na tovu i do 15 krava na muži", kaže Ilija Vučković.

Uslužni tov junadi

Devedesetih godina tov junadi bio je isplativ, ali se deset godina kasnije radilo za 50 evra, kaže najstariji domaćin Vojkan. Danas tov junadi rade uslužno.

"Osnovni razlozi zašto se ne bavimo tovom su skupa muška telad, od 500 do 550 evra. A cena junadi za podaju je oko dva evra u poslednjih 10 godina. Cena stočne hrane takođe varira. Zarada je mala", kaže Vučković.

Mlečno govedarstvo

Vučkovići imaju simentalke i holštajn-frizijsku rasu. Mlečnost krava je dobra. Na dnevnom nivou imaju od 200 do 250 litara mleka. Na muži je 13 krava, a očekuju telad od osam junica.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Ilija Vučković Vojkan Vučković Simental Holštajn-frizijska rasa Krave muzare Tov junadi Rutevac


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner