Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitetna genetika
  • 22.01.2016. 09:00

Grad Zrenjanin nastavlja da pomaže stočarima

Nadležne vetrinarske stanice sledeće nedelje će početi da vrše veštačko osemenjavanje krava i junica. Najkvalitenije seme, 3.400 doza, stiže iz Austije, stočari ga ne plaćaju, jer je reč o subvenciji vrednoj 5 miliona dinara koju je grad Zrenjanin izdvojio iz prošlogodišnjeg agrarnog budžeta.

  • 709
  • 119
  • 0

Stočari sa područja zrenjaninske lokalne samouprave već sledeće nedelje mogu očekivati raspodelu 3.400 doza semena za veštačko osemenjavanje krava. Ovo je nastavak akcije poboljšanja kvaliteta genetike u mlečnom govedarstvu koji sprovodi ova srednjobanatska gradska vlast.

Zatvoren Javni poziv

Javni poziv odgajivačima goveda sa teritorije Grada Zrenjanina za osemenjavanje krava i junica koji je raspisan 21. decembra 2015. zatvoren je 18. januara ove godine. Zrenjaninska lokalna samouprava iz prošlogodišnjeg budžeta za ove namene izdvojila je pet miliona dinara, što je dovoljno za kupovinu 3.400 doza semena.

"Reč je najkvalitetnijem genetskom materijalu uveženom iz Austrije za osemenjavanje krava i junica simentalske i holštajn rase. Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imaju fizička lica, nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa prebivalištem na teritoriji grada Zrenjanina. Potrebno je i da imaju aktivan status u 2015. godini. Takođe, objekti za uzgoj i držanje životinja moraju biti na teritoriji naše lokalne samouprave“, kaže Stojan Kralj, šef odsek za poljoprivredu Grada Zrenjanina.

Stočari podneli 122 zahteva

Prijavu za nabavku semena za veštačko osemenjavanje krava i junica mogla su da podnesu sva registrovana poljoprivredna gazdinstva bez obzira na to koliko grla imaju u svojim štalama. Umatičena grla takođe nisu postavljena kao kriterijum, te su u Javnom pozivu mogli da učestvuju i oni stočari čija grla nisu umatičena.

Završno sa 18. januarom prijave je podnelo 122 stočara. Najviše njih je iz Botoša, Tomaševca, Elemira, Melenaca i Farkaždina. Reč je o naseljenim mestima u kojima je mlečno govedarstvo i najrazvijenije kada govorimo o teritoriji Grada Zrenjanina. Na osnovu ovih zahteva iskazana je potreba za 6.500 doza semena.

"Već sledeće sedmice počeće distribucija i osemenjavanje krava i junica. Ovaj posao poveren je nadležnim veterinarskim stanicama sa područja našeg grada. Kao što sam već rekao reč je o prvih 3.400 doza. Pregledom Prijava za nabavku semena utvrđeno je da su stočari iskazali potrebu za još 3.100 doza, što je ukupno 6.500. Svima ćemo izaći u susret. Ovaj posao nastavićemo odmah po usvajanju ovogodišnjeg gradskog budžeta iz kojeg će, kao i lane, značajna sredstva biti izdvojena i za podsticaje poljoprivredi", kaže Kralj.

Nabavka visokokvalitetnog semena za veštačko osemenjavanje krava i junica samo je nastavak akcije koju je zrenjaninska lokalna samouprava pokrenula na prošlogodišnjem Sajmu poljoprivrede kada je na osnovu Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti stočarstva potpisanom na nivou ministarstva Austrije i Srbije, kupljeno i zrenjaninskim stočarima besplatno dodeljeno, 60 junica simentalske rase.

U iščekivanju ovogodišnjeg agrarnog budžeta

Treba podsetiti da se prošle godine u gradsku kasu slilo 35 miliona evra, a za agrarni budžet izdvojeno je 4 miliona evra. Krajem prošle godine čelnici ove srednjobanatske lokalne samouprave rekli su da planiraju da suma novca namenjena razvoju poljoprivrede 2016. godine bude i nešto veća. Koliki će agrarni budžet ove godine biti zanće se veoma brzo, a ono što je sasvim izvesno je da će novac od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, koji predstavlja namenska sredstva, usmeriti na uređenje atarskih puteva i kanalske mreže. U saradnji sa PSS Zrenjanin nastaviće se i uzorkovanje zemlje koje je za poljoprivrednike besplatno, kao i bušenje bunara za navodnjavanje manjih parcela.

Deo novca koji se izdvaja iz gradskog budžeta biće usmeren na različite vidove podsticaja. Prioritet ima nabavka još 3.100 doza semena za veštačko osemenjavanje krava i junica. Nastaviće se i subvencionisanje kamata na kredite poslovnih banaka namenjenih kupovini repromaterijala za predstojeću setvu.


Tagovi

Veštačko osemenjivanje Javni poziv Mlečno govedarstvo Junice Agrarni budžet Uzorkovanje zemlje Subvencionisanje kamata Zrenjanin Pomoć poljoprivrednicima


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin