Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvari dvorišta
  • 09.10.2016. 15:00

Guske - opake i glasni čuvari živine i jaja!

Prirodno zaštitnički nastrojene prema svojoj teritoriji, guske se lako užive u ulogu psa čuvara, a da za to ne moraju da prođu nikakvu obuku!

Foto: Bigstockphoto/YesPhotographers
  • 3.445
  • 143
  • 0

Znate li da su guske sjajni čuvari? Posebno pilića, odnosno manje živine u vašem dvorištu? Prirodno zaštitnički nastrojene prema svojoj teritoriji, guske se lako užive u ulogu psa čuvara bez ikakve obuke.

Guske, doduše, nisu dovoljno velike da bi odbranile jata od velikih predatora poput vukova, ali su najučinkovitije u kombinaciji s dobrom ogradom. Ipak mogu braniti dvorište od lasica, tvorova, lisica koje pokušaju da zgrabe pile ili ukradu jaja. I ako nisu u stanju da odbrane jato, guske će napraviti galamu i bukom alarmirati farmera da je potencijalna opasnost u blizini, piše hobbyfarms.

Neveroatne su kao alarm i kada su u pitanju leteći predatori. Orla ili sokola će uočiti mnogo ranije nego što ćemo ih mi ugledati na nebu. Buka koju proizvodi guska nateraće piliće da potraže zaklon.

Zastrašujuće za predatore

Iznenađujuće je da jedna guska može osigurati bolju zaštitu. Ako pak uzgajate jato, pojedinačno neće biti toliko aktivni zaštitnici kao kada su same. Jedna guska, posebno ako je u uzgoju s pilićima, ozbiljno će shvatiti ulogu zaštitnika. Guska ili gusan takođe je isplativa opcija za zaštitu jata pilića. Ove pernate životinje nisu zahtevne ni u ishrani. Guska koja ima pristup zdravoj zelenoj travi ima tek malu potrebu za dodatnom hranom. Jedino traži puno sveže vode da bi održala kljun čistim.

Većina vrsta gusaka izvrsni su čuvari, ali tražite li gusku posvećenu upravo zaštiti najbolje su kineske ili afričke guske. Najglasnije vrste i inače glasnih gusaka, za predatore su zaista zastrašujuće.

Foto: Bigstockphoto/YesPhotographers


Tagovi

Guske Čuvari Živina Predatori


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!