Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrštanje životinja
  • 02.04.2016. 13:00

Hibrid koze i ovce - "kovca"

Padi Marfi, odgajivač koza i ovaca iz Irske, na svojoj farmi primetio je novog neobičnog stanara - hibrida ovce i koze!

  • 2.829
  • 20
  • 0

Kakvo to neobično neodoljivo stvorenje skače irskim pašnjacima? Pedi Marfi, odgajivač koza i ovaca, primetio je novog stanara njegove farme "kovca" (geep) - retke genetske kombinacije ovce i koze, prenosi Modern farmer.

Marfi kaže kako nije primetio ništa neobično te ​​noći kada se ovca ojagnjila.. Kada je svanuo dan, bilo je sasvim jasno da je nešto neobično stiglo na njegovu farmu u Kounti Kildaru u Irskoj.

Jarac koji ne poznaje granice

Kao prvo, jagnje je bilo crno, a ovca bela ali se očigledno boje mogu zameniti između generacija. To je Marfija podstaklo na razmišljanje da se u priču umešao jarac. Hibrid se kretao brže od ostalih jaganjaca, zahvaljujući dugim i tankim nogama. Isto tako, imao je rogove na glavi kao koza. I tako je sve postalo jasno. Marfi preispituje genetiku kako bi potvrdio svoje sumnje da je mali crni zamotuljak sreće zapravo hibrid ovce i koze. "Postao je pravi izvor zabave i zbijanja šala u lokalnim kafićima, pa i takmičenja u smišljanju imena", ističe Marfi.

Zbog velikog polnog nagona, jarčevi ponekad znaju da prelaze granice između vrsta, pogotovo kada su nesrećne ovce blizu. Par takvih pokušaja rezultiralo je nastajanjem hibrida - "kovca". Ovnovi imaju set od 54 hromozoma koji grade njihov DNK, dok ovce imaju set od 60 hromozoma. Zbog razlike u broju hromozoma, većina takvih bastarda su mrtvorođena, ali desi se da matematika zakaže. Primer je i jedan zdrav hibrid iz Bocvane koji je imao razliku od 57 hromozoma!

Još primera "kovaca" ima u Kini, na Jamajci, Malti i u Nemačkoj. Mnogi su takve hibride hteli da nazovu "Shoat" zbog retkog genetskog ukrštanja, ali nisu imali sreće, jer već postoji taj naziv za prasad.


Tagovi

Irska Ovca Koza Jarac Genetika Kombinacija


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.