Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HID broj
  • 11.08.2020. 08:00

HID broj: Kako promeniti vlasništvo nad domaćim životinjama?

Zahtev za promenu ili ažuriranje podataka o gazdinstvu podnosi se lično Regionalnoj kancelariji veterinarske inspekcije uz dostavljanje svih potrebnih dokaza za traženu promenu, podseća stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe "Poljosvet" iz Loznice Gordana Vujaklija.

Foto: Marinko Petković
  • 2.418
  • 142
  • 0

Veoma često pitanje poljoprivrednih proizvođača je na koji način i šta je sve potrebno od dokumentacije da se obavi prenos vlasništva nad domaćim životinjama sa jednog vlasnika na drugog, ili zbog iznenadne smrti vlasnika. HID je jedinstveni dvanaestocifreni broj gazdinstva (engl. Holding IDentification Number) pod kojim je gazdinstvo registrovano u Centralnoj bazi- registru gazdinstva, podseća stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe "Poljosvet" iz Loznice Gordana Vujaklija.

Mnogi mešaju broj poljoprivrednog gazdinstva sa HID brojem, ali, prema objašnjenima Uprave za veterinu, to su dva različita broja. Broj poljoprivrednog gazdinstva "BPG", imaju samo registrovana poljoprivredna gazdinstva, a "HID" imaju sva gazdinstva sa životinjama (govedima).

Kad cena junadi više nije problem - već kome je prodati?

Da biste dobili HID broj potrebno je da se obratite nadležnom veterinaru odnosno veterinarskoj stanici koja sprovodi poslove po Programu mera zdravstvene zaštite životinja u vašem mestu. Zahtev za promenu ili ažuriranje podataka o gazdinstvu podnosi se lično Regionalnoj kancelariji veterinarske inspekcije, na propisanom obrascu, uz dostavljanje svih potrebnih dokaza za traženu promenu.

Šta je potrebno za promenu podataka vlasništva?

Dakle, sva gazdinstva na kojima se nalaze životinje - privremeno ili trajno, moraju biti registrovana u Centralnoj bazi podataka Uprave za veterinu. Za promenu podataka sa jednog lica na drugo potrebno je sledeće:

• popunjen Zahtev za promenu podataka na gazdinstvu;
• izjava o saglasnosti da se HID prevodi sa jednog lica na drugo, potpisana od strane oba lica i overena kod notara;
• fotokopija lične karte oba lica;
• kopija o uplaćenoj taksi od 320,00 dinara na žiro račun: 840-742221843-57; poziv na broj 97, broj opštine gde se obalja uplata, primalac je budžet Republike Srbije, a svrha je uplata administrativne takse.

Ukoliko se promena HID-a obavlja zbog smrti vlasnika potrebno je i Rešenje o ostavinskoj raspravi. Zahtev za promenu ili ažuriranje podataka o gazdinstvu podnosi se lično Regionalnoj kancelariji veterinarske inspekcije uz dostavljanje svih potrebnih dokaza za traženu promenu, naglašava Vujaklija.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

HID broj Broj gazdinstva Gazdinstva sa govedima Uprava za veterinu Gordana Vujaklija Zahtev za promenu Promena vlasništva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.