Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralna baština
  • 21.10.2019. 11:00
  • Madrid, Španija

Hiljadu ovaca i sto koza na ulicama Madrida - slave put na jug

Događaj je poznat kao "Fiesta de la Trashumancia", promovišu ga lokalne turističke vlasti, a osimišljen je 1994. godine kako bi se odala počast ruralnoj baštini tog područja.

Foto: Facebook/Madrid me gusta y el Mundo también.
  • 158
  • 9
  • 0

Dok na ulicama Barselone traju protesti koji su se iz mirnog pokreta za nezavisnost Katalonije pretvorili u nemilosrdne sukobe, u Madridu, glavnom gradu Španije, ni ove godine nisu propustili da održe festival u kom 2.000 ovaca prođe kroz samo gradsko jezgro. 

Naime, španska prestonica se nalazi na drevnom migracijskom putu kojim su zimi čobani prolazili premeštajući stoku na jug.

Događaj je poznat kao "Fiesta de la Trashumancia" (u slobodnom prevodu, Festival preseljenja), promovišu ga lokalne turističke vlasti, a osimišljen je 1994. godine kako bi se odala počast ruralnoj baštini tog područja. 

Prateći stoku, pojedini učesnici nose i tradicionalnu odeću. Posetioci Madrida tako su juče, 20. oktobra imali šta videti - glavni grad bez prometa, ali s rekom ovaca koje šetaju kroz njegove glavne ulice. 

Turisti koji su se zatekli, oduševljeni su ovim prizorom, posebno oni koji tako nešto nisu očekivali. 

Ovce su, sa zvonima oko vrata pravile buku, što je svakako doprinelo ovom živopisnom događaju koji je započeo ujutro u najvećem gradskom parku, Casa de Campo, odakle su ovce krenule prema gradskoj većnici, kako bi se održala tradicionalna ceremonija isplate čobana. 

Osim 2.000 merino ovaca, pridružilo im se i sto koza. 

Kako izgleda ovaj festival, pogledajte u videu ispod teksta. 


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Fiesta de la Trashumancia Migracijski put Ovčarstvo Španija Tradicija Ruralna baština


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.